reklama

Informoval o tom dnes tajemník Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) Tomáš Chmela. O podobě státního rozpočtu na příští rok se nyní vyjednává. SMS ČR je nevládní organizace, která sdružuje obce a města v ČR.

Obavy mezi starosty vyvolal nezdar ve vyjednávání mezi ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) a ministerstvem financí. Rezorty se neshodly na tom, kolik by peněz by mělo MMR na příští rok dostat. V případě, že MMR nedostane požadované množství peněz, hrozí podle obcí, že nedostanou dotace na údržbu infrastruktury. Chmela přitom říká, že obce potřebovaly proti loňsku dotace navýšit.

Šéfka ministerstva pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) po jednání o rozpočtu s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) začátkem srpna řekla, že její úřad má pro příští rok proti plánům ministerstva financí dostat ze státního rozpočtu o 4,3 miliardy Kč navíc a že na tomto požadavku trvá.

„Ministerstvo financí ministerstvu pro místní rozvoj nedalo (pro příští rok) ani korunu na rekonstrukci místních komunikací pro malé obce, nedalo nám ani korunu na investiční dotace pro bydlení seniorů, nedalo nám ani korunu na provoz monitorovacího systému. Takže ho možná od ledna vypneme, protože prostě nemáme peníze," zdůraznila Šlechtová.

"Infrastruktura malých obcí, tedy například budovy, kanalizace či místní komunikace, je několik desítek let podfinancovaná. Aktuálně navýšené příjmy obcí z rozpočtového určení daní tak nyní pokryjí běžnou údržbu, ale rozhodně nestačí na sanaci havarijních stavů," upozornil předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

SMS ČR v pondělí požádalo ministra Pilného o schůzku. Zahájilo rovněž mapování stavu místních komunikací. "Již nyní je však zřejmé, že podfinancovanost jen u místních komunikací činí řádově miliardy korun," uvedl Chmela.