Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V září se Zeman opět vydá do krajů, zahájí už páté kolo návštěv

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V polovině září zahájí prezident Miloš Zeman další kolo návštěv krajů. Informoval o tom dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman jako první navštíví Moravskoslezský kraj, na říjen se pak připravuje cesta do Ústeckého kraje. Zda do konce tohoto volebního období prezident stihne navštívit všechny kraje, není jisté. Dosud byl v každém čtyřikrát.

Zeman jezdí na krajské návštěvy od svého zvolení. Každý z nich, s výjimkou Prahy, navštívil čtyřikrát. Návštěvy dosud končil na konci června na Vysočině. Jestli Zeman páté kolo dokončí do března, kdy mu končí prezidentský mandát, není jasné. Podle Ovčáčka se krajské návštěvy aktuálně plánují pro toto pololetí.

Zemanovy návštěvy krajů od jeho zvolení v roce 2013 do začátku letošního května stály téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) proto chce prosadit, aby se v budoucnu na financování návštěv podílela prezidentova kancelář. Zeman to odmítl.

Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý míní, že by Zeman měl cesty do krajů v době kampaně za své znovuzvolení zvážit zahrnutí nákladů na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun.

S tím ale Zeman nesouhlasí. Své návštěvy za předvolební kampaň nepovažuje. Prezident zdůraznil, že pokud by začal jezdit do krajů nyní, mohla by to být kampaň, ovšem on regiony navštěvuje od začátku výkonu mandátu. Navíc prý nikoho nevyzývá k tomu, aby ho v prezidentské volbě příští rok volili.

Témata:  Miloš Zeman kraje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy