Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé na Zlínsku mají kvůli moru prasat zákaz vstupu do lesů

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín – Ode dneška platí v okolí Zlína zákaz vstupu lidí do lesů, polí a na polní cesty. Důvodem jsou obavy z šíření afrického moru prasat. Smyslem opatření je nerušit prasata a udržet je co nejvíce v klidu.

Zákaz vyhlásil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), opatření se týká oblasti ohniska nákazy. Zákaz se nevztahuje na lidi, kteří v zamořené oblasti žijí, myslivce a vybrané lesní hospodáře a zemědělce. Lidé podle policie zákaz respektují, zjistila dnes ČTK. „Zatím nebyly hlášeny žádné problémy," řekl dnes ČTK policejní mluvčí Petr Jaroš.

Vstupovat se nesmí do oblasti o rozloze 50 kilometrů čtverečních, která byla již dříve vymezena elektrickými a pachovými ohradníky a katastry měst. Platit má minimálně do 29. srpna. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 20.000 korun. Minulý týden byl do oblasti zakázán vstup lidem s domácími zvířaty.

Kraj ve spolupráci s veterináři, myslivci a zemědělci bude území zakrmovat a zvířata postupně odchytávat do klecí, aby nemigrovala do jiných oblastí za potravou a nákaza se dále nešířila. V ohnisku nákazy je zakázán lov veškeré zvěře.

Zákaz se nevztahuje na příjezdové cesty a obce, nedotkne se například ani zlínské zoologické zahrady, která do dané oblasti spadá. Podle mluvčí kraje Renaty Janečkové lidé dnes na úřad telefonovali a ptali se na podrobnosti, například ohledně cyklostezek. Ty jsou prý považovány za veřejné komunikace a proto je provoz na značených cyklostezkách povolen. „Je však zakázán vstup z cyklostezky do lesů a luk," uvedla mluvčí.

Kvůli africkému moru prasat dnes jednal krizový štáb města Zlína. Rozhodl i o zřízení infolinky s číslem 778 400 300. „Lidé se na vzniklou situaci hodně ptají, je potřeba jim zajistit přístup k informacím," uvedl tajemník krizového štábu města Václav Kostelník. Informace jsou zveřejněny také na stránkách města a Zlínského kraje i na vývěskách v místních částech, kterých se situace týká. Na aktuální situaci město upozorňuje také prostřednictvím varovného informačního systému.

V ohnisku nákazy již uhynulo 149 divočáků, africký mor prasat byl potvrzen u 86 z nich. „Negativním výsledkem skončilo vyšetření 61 vzorků. U dvou vzorků se čeká na výsledek," sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V oblasti s intenzivním odlovem bylo dosud uloveno 1530 divokých prasat, nejvíce jich bylo na Kroměřížsku, a to 379. U žádného odstřeleného kusu nebyl africký mor prasat zjištěn.

Témata:  Zlínský kraj divočáci vepři mor prasat

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy