Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při protestech v Hamburku byli zadrženi i Češi, říká zpráva o extremismu

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Do násilných protestů při nedávném setkání zemí skupiny největších ekonomik světa G20 v Hamburku se zapojilo také si 30 levicových extremistů z Česka. Někteří z nich byli zadrženi a teď čelí obvinění.

Část českých protestujících byla zadržena a obviněna v souvislosti s nepokoji a střety s policejními složkami v ulicích. Ministerstvo vnitra to uvedlo v pravidelné zprávě, která se zabývá extremismem v ČR ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Ve sledovaném období extremisté uspořádali 145 akcí, což bylo o 54 víc než ve stejném období loňského roku. Z toho 37 akcí bylo spojeno s extrémní pravicí, 108 připadalo na levicové skupiny.

U extrémní levice vnitro zaznamenalo dynamický vývoj. Různé skupiny se mobilizovaly kvůli domácím i zahraničním událostem, mezi které patřila například podpora vězněných kolegů nebo přípravy na summit G20. „Taktika řady aktivistů z krajně levicového spektra, především anarchistů, spočívá v tom, že využívají aktuálních reálných společenských problémů k prezentaci vlastní ideologie a k uskutečňování přímých, někdy i násilných akcí," píše se ve zprávě.

Anarchisté se podle dokumentu snaží zastínit podstatu hnutí a chtějí se ukázat v lepším světle před možnými sympatizanty. „Celá levicově extremistická scéna se dlouhodobě potýká s vyčpělostí témat a s nezájmem širší veřejnosti. Snaží se proto nacházet nové způsoby mobilizace," uvedlo vnitro.

Na protesty v Německu se podle vnitra připravovali anarchisté i další levicově extremistické iniciativy a hnutí, i když bylo zřejmé, že se protesty neobejdou bez násilností.

To pravicově extremistická scéna zůstala rozdělená na marginální politické strany. Zejména šlo o Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a Národní demokracii. Obě strany podle vnitra poznamenal nedávný rozmach populistických skupin zaměřených na rétoriku proti islámu a migrantům. „V rámci těchto dvou už tradičních stran bylo možné registrovat silnou nelibost vůči uskupením, která veřejně působí kratší dobu, ale získala si dočasně silnější podporu," stojí ve zprávě vnitra.

Roztříštěnost pravicově extremistické scény, kterou podle vnitra charakterizuje atmosféra nedůvěry či osobních nepřátelství, ovlivnila i neonacistickou scénu, která byla pohlcena různými konspiračními teoriemi. „Zároveň se nedokázala vnitřně srovnat s proruskou nebo proputinovskou orientací části pravicově extremistických aktivistů," napsalo vnitro. Neonacisté většinou rezignovali na aktivity ve veřejné sféře a snažili se místo toho organizovat koncerty tzv. white power hudby. Ve druhém čtvrtletí byly zaznamenány tři koncerty, jeden byl zrušen.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky extremismus neonacisté

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy