reklama

Dva z pěti nových podnikatelů tvoří ženy. Noví živnostníci začali nejčastěji podnikat v Praze a v obchodu. Celkový počet živnostníků přesáhl 2,1 milionu, podnikatelskou činnost vyvíjí 45 procent z nich, informovala poradenská společnost Bisnode.

V prvních šesti měsících letošního roku bylo zaregistrováno 34.607 nových podnikatelů, 26.742 jich zaniklo, a tak celkový počet živnostníků vzrostl o 7865 na 2,107.137.

Nejvíce nových živnostníků bylo zaregistrováno v Praze (19,5 procenta), Středočeském (12,3 procenta), Jihomoravském (10,5 procenta) a Moravskoslezském kraji (9,8 procenta). Nejvyšší podíl žen mezi novými podnikali byl v Jihočeském a Libereckém kraji (shodně 42 procent).

„Zatímco počty živnostníků v ČR rostou jen velmi zvolna, nové kapitálové firmy letos přibývají extrémní rychlostí. Enormní zájem podnikatelů o zakládání nových firem souvisí v boomem tuzemské ekonomiky, nicméně ta již začíná vykazovat známky přehřátí," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. V posledních letech Češi preferují podnikání prostřednictvím společností s ručením omezeným, které přináší menší rizika a větší prestiž na trhu.