Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zvýší zástřelné za odlov divočáků, chce motivovat myslivce

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lukov - Myslivci v oblasti zamořené africkým morem prasat na Zlínsku dostanou za odlov divočáků mimo ohnisko nákazy vyšší zástřelné. Od pondělí se zvýší z dosavadních 2000 na 3000 korun. Zvýšení částek má podle ministra motivovat myslivce k intenzivnímu odlovu divokých prasat.

V ohnisku nákazy, takzvané červené zóně, také začne odlov divokých prasat do klecí. Za každého takto odchyceného divočáka dostanou myslivci od pondělí 4000 korun. Při setkání s myslivci a zemědělci to dnes v Lukově na Zlínsku řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Hlavním cílem je udržet tu nákazu v červeném území a příští měsíc populaci černé zvěře v této oblasti zlikvidovat," uvedl Jurečka.

Odborníci začnou dnes odpoledne proškolovat myslivce v zacházení s odchytovými zařízeními. Klece by myslivci měli podle Jurečky začít v ohnisku nákazy využívat co nejdříve. Zároveň s tím bude spojeno intenzivní vnadění.

Ministerstvo zemědělství navíc jedná s Evropskou komisí o snížení rozlohy zamořeného území z dosavadního celého okresu Zlín pouze na ohnisko nákazy o rozloze zhruba 50 kilometrů čtverečních. Díky tomu by měli myslivci možnost konzumovat ulovená prasata mimo červenou zónu, u kterých se nákaza africkým morem neprokáže.

V tuto chvíli musejí myslivci veškeré ulovené divočáky v této oblasti nechat odvézt do kafilerie. Za to dostávají odškodné, které v případě selete dělá 1000 korun, u lončáka 2000 korun a u dospělých kusů 3200 korun.

„Pokud se nám podaří získat od Evropské komise souhlas, začneme s nákupem chladicích zařízení," uvedl Jurečka. Chladicí boxy mají myslivcům sloužit k uchování ulovených zvířat a v případě, že budou zdravá, budou je moci využít ke spotřebě.

Témata:  mor prasat Zlínský kraj Ministerstvo zemědělství České republiky divočáci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy