Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek vyhlásil válkou s levnou prací, pomůže navýšení minimální mzdy

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sociální demokracie dnes začíná kampaň s heslem Když bohatne země, musí bohatnout i lidé. Novinářům podrobnosti kampaně představil volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Hlavním sdělením podle něj bude to, že aktuálně nejsilnější vládní strana vyhlásí "válku levné práci", která podle něj devastuje životy.

Zaorálek řekl, že se od svého nástupu do čela volební kampaně v polovině června snažil pracovat na změně prezentace. Nepořádá například stranické volební mítinky, kam by zval lidi, ale místo toho za lidmi chodí. "Zkouším to 14 dní, funguje to, je to proveditelné," řekl novinářům. Součástí změny je nové logo a jiná podoba billboardů, než kterou plánoval původní volební manažer ČSSD Jan Birke.

Levná cena práce v Česku podle Zaorálka může znamenat pro zemi past. Nyní sice umožňuje prodávat do ciziny výrobky, do budoucna ale může přinést zastarávání. "Byl bych rád, kdyby to byla určitá strategie, na které by byla širší shoda," uvedl Zaorálek.

Řešit situaci chce ČSSD zvyšováním minimální mzdy, zavedením progresivního zdanění, zvedáním platů ve veřejné sféře, změnou systému investičních pobídek nebo podporou kolektivního vyjednávání. Za důležité považuje i boj proti daňovým rájům a vyrovnávání rozdílů mezi regiony v rámci Česka i Evropské unie.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) zaměstnání Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy