Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle politologů žádost o vydání Babiše voliče moc neovlivní

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Podle politologů nebude mít policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba za ANO) vliv na voliče. Je ale možné, že některé kauza odradí od toho, aby šli vůbec volit.

Politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně ČTK řekl, že žádost, kterou policie zaslala Sněmovně a ve které žádá vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, je neočekávaná. Nemyslí si ale, že nedlouho před podzimními sněmovními volbami tento krok povede k razantnímu úbytku voličských preferencí.

Předpokládá, že kauza by se mohla ve volbách projevit tím, že několik procent voličů ANO k nim nepřijde. "Takže to spíš má pro ANO nepříjemné důsledky, ale nemyslím si, že to bude fatální," poznamenal. Podle něj hnutí situaci přizpůsobí svou politickou propagaci.

Podle Lukáše Valeše ze Západočeské univerzity v Plzni se nepochybně záležitost stane politickým tématem. V České televizi ale řekl, že je otázka, nakolik to voliče ovlivní, protože se takzvaná kauza Čapího hnízda řešila už několikrát. "Ukazuje se, že to s preferencemi ANO nijak nezahýbalo," podotkl.

Valeš poznamenal, že se ve hře je i úvaha o snaze ovlivnit volby. Přiklání se ale k názoru, že jde pouze o časový souběh a záležitost náhod. Domnívá se, že pokud by šlo o politické zadání, žádost by se objevila těsně před volbami, aby se už ANO nestihlo bránit.

Témata:  Andrej Babiš EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy