Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanecká sněmovna už zbavila imunity šest poslanců. Jak dopadne Babiš a Faltýnek?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Policie dnes požádala Sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání, vyšetřovatelé je chtějí stíhat kvůli dotacím na Čapí hnízdo. Sněmovna už za toto funkční období vydala šest poslanců.

Poslanci už v roce 2013 vydali ke stíhání Bronislava Schwarze (ANO) pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že jako šéf obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl v lednu 2006 do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Okresní soud v Mostě v dubnu 2014 Schwarze už podruhé nepravomocně zprostil obžaloby, předloni v únoru ho ústecký krajský soud definitivně zprostil obžaloby.

Poslanci vydali také bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Policie ho spolu s dalšími pražskými radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce v kauze opencard. Loni v září soud Svobodovi udělil podmíněný trest 2,5 roku, Svoboda se odvolal.

V jednom případě Sněmovna poslankyni nevydala. Šlo o Zuzanu Kailovou (ČSSD). Policie ji chtěla obvinit v souvislosti s jejím působením ve funkci ústecké radní kvůli projektu vítání občánků. Zakázka za více než pět milionů korun podle vyšetřovatelů odporovala požadavku na hospodárnost a byla zbytečná. 

V květnu loňské roku Sněmovna vydala k trestnímu stíhání Štěpána Stupčuka (ČSSD) kvůli dopravní nehodě. Sám Stupčuk o vydání požádal. V září téhož roku Sněmovna vydala k trestnímu stíhání poslankyni Alenu Nohavovou (KSČM) kvůli dubnové dopravní nehodě. Nohavová s tím souhlasila. Strakoničtí policisté poslankyni stíhají pro podezření z nedbalostního ublížení na zdraví. 

Zatím naposledy Sněmovna vydala ke stíhání poslance Josefa Novotného (ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. Poslance policie obvinila 25. července, oba podali proti obvinění stížnost.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy