Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovi by stíhání mohlo i pomoci, myslí si někteří komentátoři

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání nemusí v podzimních volbách hnutí ANO ublížit, myslí si autoři některých komentářů. Babišovi může podle nich dokonce pomoci, protože z něj v očích sympatizantů udělá mučedníka. Žádost policie o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání přišla do Sněmovny ve čtvrtek a souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo.

Žádost o vydání nepřišla jako hrom z jasného nebe, spíše by bylo s podivem kdyby se neobjevila, míní komentář deníku Právo. Podle něj je v kauze příliš mnoho i veřejně známých nesrovnalostí, které zakládají podezření, že mohlo dojít k porušení zákona. "Že tento proces byl zahájen, je dobře. Kauza Čapí hnízdo byla jako zaražená tříska, která by bez ošetření hnisala dál a otravovala krevní oběh společnosti," píše autor sloupku.

Podle komentáře na serveru E15.cz samotné trestní stíhání už dnes nestačí k tomu, aby voliči politika odepsali. Načasování může paradoxně předsedovi ANO ve volební kampani pomoci. "Babiš celou svou politickou kariéru staví na mučednické póze a trestní stíhání mu k ní poskytne cennou rekvizitu," domnívá se komentátor. Zároveň ale upozorňuje, že i kdyby kauza odebrala hnutí ANO jen pár procent hlasů, může to být pro Babiše ve výsledku "velká rána."

Tuhle příležitost kritici ANO zaručeně zužitkují, míní autor komentáře v Hospodářských novinách (HN). Zároveň si ale myslí, že konec Babišovy politické dráhy je nepravděpodobný. "Policejní žádost může být přelomem, po němž nabere volební kampaň jiný směr," píšou HN. Více vidět bude i na problémy Faltýnka, jenž už má na krku konflikt zájmů s přidělováním dotací Agrofertu, v jehož vedení současně seděl. A to se ještě do voleb může rozhýbat i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který dotace pro Čapí hnízdo také prověřuje, připomíná list.

Žádost o vydání podle serveru iHNED.cz neznamená, že by se měl Babiš doopravdy něčeho zásadního obávat. Voliči ANO jsou podle něj tak rozzlobení na politiky tradičních stran, že jsou Babišovi ochotni odpustit všechny chyby. Navíc policejní vyšetřování krátce před volbami z Babiše v očích jeho příznivců udělá mučedníka. Do voleb podle komentáře zbývá dost času, takže ANO bude mít prostor rozvinout pozitivní kampaň. "Neboť jak kvalitní pracovníci PR vědí, paměť národa je poněkud alzheimerická," dodává.

Podle komentátora Lidových novin se už v Česku pomalu stává tradicí, že parlamentní volby ovlivňují kroky silových složek státu. Nakolik může žádost o vydání k trestnímu stíhání Babiše a Faltýnka ovlivnit volební výsledek hnutí ANO je podle něj otázka. Domnívá se ale, že tradiční politické strany z kauzy profitovat nebudou. "Kampaň bude letos zase zlá," uzavírají komentář Lidové noviny.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek média

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy