Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřky potrápily zejména Moravu, po celé zemi vyjelo na 700 hasičských jednotek

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brno – Noční bouřky, které se pohnaly Českou republikou, nejvíce potrápily Moravu. V celém Česku měli hasiči kvůli následkům bouřek přes 700 výjezdů, odklízeli popadané stromy a v práci nadále pokračují.

Stromy například zabránily jízdě vlaků v koridoru z České Třebové na Moravu. Provoz vlaků na hlavní trati stál dnes ráno zhruba hodinu a půl. Obnoven byl v 07:10. Po noční bouřce bylo porušeno trakční vedení a zabezpečovací zařízení ve stanici Třebovice v Čechách. Zpoždění nabíraly i desítky vlaků směrem na Prahu.

Na východě republiky přerušily dodávky elektřiny do stovek domácností. Popadané stromy ale nikoho nezranily. Bez proudu se po bouřkách ocitly stovky domácností na východě republiky, řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Není to kalamitní stav," řekl. Jde hlavně o Olomoucký, Pardubický a Královéhradecký kraj.

Společnost E.ON eviduje po nočních bouřkách a silném větru 64 poruch na vysokém napětí a 160 na nízkém napětí, číslo se bude měnit. "Nejvíce poruch bylo okolo půlnoci, kdy bylo rázem 110 tisíc odběratelů bez dodávky elektrické energie," uvedla mluvčí společnosti Božena Herodesová. K osmé hodině ranní už bylo bez dodávek pouze 10.000 odběratelů.

„Od 22:00 hodiny do 07:00 hodiny ranní vyjeli hasiči v souvislosti s bouřkami k 710 událostem. Jednalo se především o popadané stromy a větve na komunikacích, na drátech elektrického vedení, na autech a cyklostezkách," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Nejvíce událostí bylo podle ní v krajích Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém a na Vysočině.

Bouřky opět zaměstnaly zejména hasiče. Jen v Jihomoravském kraji registrují od čtvrtečních 17:00 hodin do dnešního rána kolem 330 výjezdů. Je to extrémní počet, v největším shonu dispečeři vysílali jednotku každých deset vteřin, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči ve Zlínském kraji zaznamenali kvůli večerním a nočním bouřkám doprovázeným silným větrem zhruba 80 výjezdů. Nejzávažnější situace panovala v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku. „Vlivem silného větru zde došlo k poškození asi 15 střech rodinných domů, potrhání drátů elektrického napětí a pádu velkého počtu stromů. V jednom případě bylo nutné ve spolupráci se starostou obce zajistit také náhradní ubytování starší osobě," sdělil ČTK mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

V Moravskoslezském kraji hasiči vyjížděli 131krát, největší problémy byli na Opavsku. Krátce po půlnoci udeřily bouřky na Olomoucku a Šumpersku. Od půlnoci hasiči v Olomouckém kraji zasahovali u 90 událostí. Kvůli překážce na trati ráno nejezdily vlaky na trati z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem. Už ve čtvrtek kraj zasáhly dvě vlny bouřek, což znamenalo 200 výjezdů.

Témata:  bouřky počasí hasiči

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy