Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čerpacích stanic v Česku v pololetí přibylo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Veřejných čerpacích stanic v Česku v prvním pololetí přibylo. Ke konci června jich bylo motoristům k dispozici 3931, o 25 více než na konci minulého roku.

Celkový počet stanic proti konci prosince stoupl o 12 na 7004. Vyplývá to ze zprávy ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Nejvíce veřejných pump je ve Středočeském a Jihomoravském kraji, nejméně v Karlovarském.

Počet neveřejných stanic naopak klesl, a to o 20 na 2408. MPO ve zprávě podotýká, že pokles byl způsoben zejména odhlašováním těchto stanic v důsledky změny jejich klasifikace na provozní nádrže. Čerpacích stanic s vymezeným přístupem pro omezený okruh zákazníků přibylo sedm na 665.

Ministerstvo upozornilo, že je nutné brát do úvahy, že evidence je vytvářena podle vlastníků pump. "Z tohoto důvodu tak v řadě případů, a to zvláště u veřejných čerpacích stanic LPG, umístěných v areálech standardních čerpacích stanic jiných vlastníků, dochází k tomu, že na jedné lokalitě mohou být evidovány dvě čerpací stanice, přitom obsluha stanice je zpravidla jedna pro celý areál," uvádí zpráva.

Doplňuje, že s dalším rozvojem zkapalněného ropného plynu LPG a stlačeného zemního plynu CNG počet těchto případů poroste. Počet míst pouze s LPG podle ministerských statistik v pololetí stoupl o sedm na 508, počet těch výhradně s CNG vzrostl o 19 na 116. MPO dodalo, že v evidenci všech stanic je zahrnuto také 156 pump, u kterých je provoz přerušen.

Témata:  čerpací stanice benzinky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy