Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka proti levné práci? Fiala ostře zkritizoval Zaorálkovy plány

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek vyhlásil válku levné práci. TO označil předseda ODS Petr Fiala za nehoráznost, protože vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) nevytvořila podmínky pro růst ani těch nejnižších mezd.

"Vážení spoluobčané, vyhlašuji válku levné práci," vyvěsil svůj vzkaz voličům volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek na facebook. Ten viní všechny vlády po roce 1989 z toho, že postavily konkurenceschopnost Česka na "drasticky levné práci". "Měli jsme pracovat jako na Západě, ale za východní platy. Z téhle pasti jsme se dosud nedostali — stále máme mzdy na třiceti procentech mezd v Německu," míní Zaorálek.

ČSSD si tak za svou prioritu stanovila "razantní" zvyšování mezd. Zároveň nechce dopustit privatizaci sektoru veřejných služeb. Válečné tažení Zaorálka odmítá předseda ODS Petr Fiala. 

„Toto je nehorázné. Strana Lubomíra Zaorálka je už téměř čtyři roky u moci a má i post premiéra, proč tedy za celou tu dobu nevytvořila podmínky pro růst i těch nejnižších mezd? ODS nabízí jasnou představu, žádné plané sliby. Díky naší daňové reformě by si každý zaměstnanec včetně těch s nejnižšími platy přilepšil průměrně o 7 %, což je znatelný a zároveň realistický růst," nabízí svůj recept Fiala. 

Nechápe, proč se Zaorálek tváří, jako by právě do ČSSD vstoupil. "Koaliční strany - tedy jak ČSSD, tak ANO a KDU-ČSL - čtyři roky ignorovaly potřeby lidí, zanedbávaly příležitosti, které nabízel hospodářský růst, zvyšovaly byrokracii, dotovaly velké firmy a pronásledovaly malé podnikatele. Lubomír Zaorálek byl čtyři roky ve vládě. Tváří se, jakoby vstoupil do ČSSD včera, přitom za její politiku je už dlouho spoluzodpovědný," dodává v tiskové zprávě předseda ODS. 

Podle Zaorálka levná práce Česko poškozuje dlouhodobě a naše země tak zaostává za zbytkem světa. V konečném důsledku se prý snižuje i samotná kvalita práce.

"Nestojím o zemi, z níž naše děti a děti našich dětí odcházejí. Předloni to bylo sedm procent populace. Levná práce na tom má lví podíl. Budoucnost má jedině taková země, ve které se nedaří pouze ekonomice, ale především lidem. Nikdy nedopustím privatizaci veřejných služeb a postavím se lobbistickým skupinám, které si chtějí udělat ze zdravotnictví nebo důchodů soukromý byznys," píše Zaorálek

Rád by docílil takového stavu, kdy se nebude dařit jen "horním deseti tisícům", ale co největšímu počtu lidí. 

Témata:  Petr Fiala Lubomír Zaorálek Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy