Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Optimismus firem nebyl nikdy v historii silnější. Očekávají větší tržby i zisky

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Celosvětově vidí budoucnost byznysu pozitivně 51 procent manažerů, což je nejvíc v historii. Globální nadšení firem vzrostlo již pátý kvartál v řadě. Důvěra byla obzvláště patrná ve Spojených státech (81 procent). V EU optimismus stoupl na dvouleté maximum 50 procent.

Vyplývá to ze studie International Business Report, kterou poradenská firma Grant Thornton vydává každý kvartál. Průzkum se uskutečnil mezi 2500 manažery z 36 zemí.

"V ČR máme nejnižší míru nezaměstnanosti z celé EU, nedostatek kvalifikovaných pracovníků tlačí na růst mezd, ale ještě více na potřebu vzdělávat své zaměstnance a blíže spolupracovat se vzdělávacími institucemi," uvedl výkonný partner české pobočky Grant Thornton David Pirner.

Celkem 35 procent dotázaných označilo za výraznou překážku nedostatek kvalifikovaných pracovníků, což je rovněž historické maximum. Rekordních 36 procent podniků uvedlo, že v příštích 12 měsících plánují nábor nových zaměstnanců. "Největší hlad je po zkušených, kvalifikovaných pracovnících. Firmy se přirozeně obávají, jestli je na trhu práce vůbec najdou," upozornil Pirner.

Navzdory napjaté situaci na trhu práce pouze pětina dotázaných firem plánuje navyšovat mzdy více než o míru inflace.

Právem se podle průzkumu stále častěji hovoří o tzv. čtvrté průmyslové revoluci, která s sebou nese mimo jiné stále častější využití robotizace a automatizace v pracovních procesech. Jedním z důvodů je právě nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Témata:  firmy ekonomika podnikatelé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy