Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volební stratég ČSSD: Zaorálek neudělal chyby, které by ho mohly dohnat

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Volební stratég najatý sociálními demokraty Robert Žanony veří, že lídr ČSSD Lubomír Zaorálek neudělal v minulosti žádné přešlapy, které by ho mohly diskvalifikovat. Nějaké aféry se podle něj ale přeci jen ještě objeví.

Letošní sněmovní volby se uskuteční 20. a 21. října. Za výrazný úspěch bude Žanony pokládat, když ČSSD získá přes 20 procent hlasů. "Musí to být výrazně nad deset procent a blíže 20 procentům. Nad 20 procent by to byl fenomenální úspěch," řekl bývalý blízký spolupracovník slovenského premiéra Roberta Fica v dnešním rozhovoru s ČTK.

Podotkl, že pro každou zemi je důležité, aby měla nějakou vypočitatelnou politickou sílu v relevantním postavení, která garantuje, že vývoj neuletí třeba v demokratických pravidlech a zachování "civilizovaného západního charakteru".

"Lidi, a to je standardní model, se do velké míry rozhodují podle důvěryhodnosti lídrů. Já věřím tomu, že náš volební lídr není lehko zpochybnitelná osoba, neudělal ve své historii žádné přešlapy, které by ho diskvalifikovaly," uvedl Žanony na dotaz, zda se připravuje na ostrou kampaň.

Nechtěl komentovat v jaké podobě přebral před prázdninami kampaň, kterou pro premiéra Bohuslava Sobotku připravoval místopředseda ČSSD a bývalý volební manažer Jan Birke.

"Přišel nový lídr. Když děláte kampaň, musí sedět tomu lídrovi, to jinak nejde. To je jako, když si žena obleče na ples šaty, které ji nesedí, to není dobré. Ona se v tom necítí dobře. Stejně lídr musí být sžitý s tím sdělením," uvedl. Dodal, že se nezměnilo to, co chce strana povědět lidem. "Je to o jiném lídrovi, jiném způsobu komunikace s lidmi. Obraz strany se však zásadně nemění," uvedl. Za výhodu považuje dlouholetou historii sociální demokracie. "Lidé nekupují zajíce v pytli, mají jistotu, že se bude chovat demokraticky a sociálně," řekl.

Vrchol kampaně očekává těsně před hlasováním. Vychází z toho, že lidé dělají finální rozhodnutí čím dál kratší dobu před volbami, méně než dříve se v konečném rozhodnutí voličů odrážejí pevné vazby na sociální skupiny či konfesní zařazení.

Témata:  Lubomír Zaorálek Sociální demokracie (SOCDEM) volební kampaň

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy