Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza vybržďování aut na D1: Trpišovský dostane zpět řidičský průkaz

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Krajský soud v Praze dnes rozhodl, že Aleš Trpišovský dostane řidičský průkaz zpět. Muž měl od roku 2012 sedmiletý zákaz řízení kvůli vybržďování aut na dálnici D1.

Obžaloba vinila podnikatele ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Podle spisu nejprve na 13. kilometru D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru udělal stejný manévr, auto za ním však nestačilo zpomalit a havarovalo.

Ze zákazu Trpišovskému uplynulo více než 4,5 roku. Kromě zákazu potrestaly soudy Trpišovského dvouletým podmíněným trestem, ten mu však smazala amnestie prezidenta Václava Klause.

O podmíněné zastavení zákazu žádal Trpišovský již loni v říjnu, tehdy však neuspěl. Hlavním důvodem bylo podle soudu to, že řidičský průkaz neodevzdal úřadům. Nenahlášení ztráty dokladu je přestupkem, podle soudce tak muž nevedl řádný život, což je pro vrácení podmínkou.

Trpišovský tvrdí, že doklad ztratil na dovolené v Francii. To dnes doložil potvrzením od francouzské policie. Po říjnovém rozsudku navíc ztrátu průkazu magistrátu nahlásil. Trpišovský i jeho advokát žádost odůvodnili tím, že muž žije řádným životem a auto potřebuje k práci i k péči o nemocné rodiče.

S tím souhlasil i státní zástupce Tomáš Milec. S ohledem na závažnost Trpišovského chování však žádal maximální možné trvání zkušební lhůty, a to pět let. Po rozhodnutí soudu si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Předseda senátu Ivo Zelinka řekl, že podle jeho názoru je sice nenahlášení ztráty řidičského průkazu přestupkem, pokud však magistrát přestupkové řízení nezahájil, musí to soud akceptovat. Řekl také, že řídit nemůže Trpišovský hned, ale až ve chvíli, kdy mu řidičský průkaz vydá úřad. Pokud by se Trpišovský neosvědčil, zákaz by mu začal znovu platit.

Témata:  soudy Praha

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy