Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS odmítl stížnost: Za vraždu v Praze na Florenci si Bělorus odpyká 15 let

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Bělorus Alexandr Astapčuk, který u autobusové zastávky v Praze na Florenci za bílého dne ubodal cizince, neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu (ÚS). 15 let vězení si tak odpyká.

Astapčuk nezpochybňuje, že soka v hádce opakovaně bodl nožem, avšak popírá vražedný úmysl. Podle ústavní stížnosti justice nezohlednila, že jednal v afektu a současně se sám bál o život a zdraví. Celý incident podle Astapčuka vyvolal ubodaný cizinec. Justice prý od počátku postupovala vůči Astapčukovi zaujatě, což však ústavní soudci nepotvrdili.

"Ústavní soud totiž neshledal, že by průběh dokazování před obecnými soudy, stejně jako hodnocení provedených důkazů, neslo znaky jednostrannosti tak, jak tvrdí stěžovatel," stojí v usnesení.

Obětí činu byl pachatelův známý z Lotyšska. Incident se stal hodinu po poledni 16. července 2015, konflikt zachytily průmyslové kamery a viděli ho kolemjdoucí. Dvojice cizinců se nejprve pohádala kvůli dívce, poté se poprali. Astapčuk, který v bitce prohrál, napadl odcházejícího soka zezadu nožem. Zasadil mu osm ran do krku, břicha a hrudníku.

Městský soud v Praze nejprve uložil Astapčukovi 17 let vězení. Vrchní soud v Praze trest o dva roky zkrátil, ovšem přidal vyhoštění z Česka.

Témata:  vražda Ústavní soud ČR cizinci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy