Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srp vyhrožuje Sobotkovi: Chce důkazy o donášení StB, jinak ho zažaluje

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Karel Srp požaduje, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doložil jeho styky se Státní bezpečností (StB), jinak podá žalobu. Srp nebyl zvolen do rady Ústavu pro studium totalitních režimu (ÚSTR), v minulosti byl totiž členem KSČ.

Sobotka v lednu odmítl kontrasignovat návrh prezidenta Miloše Zemana, aby se Srp stal členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Odůvodnil to tím, že Srp v letech 1979 až 1982 poskytoval informace Státní bezpečnosti a na desítkách schůzek je předával.

"Jsem si vědom toho, že pan Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel StB," řekl tehdy Sobotka.

Srp dnes řekl, že na písemné doložení premiérových tvrzení čeká už přes půl roku. "Urgoval jsem minulý pátek. Nedojde-li k prokazatelným písemným dokumentům, podám na občana Sobotku žalobu," řekl Srp, zakladatel Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací.

Při rozhodování o nominaci Srpa do ÚSTR vzal ve středu Senát na vědomí stanovisko své volební komise, že Srp jako bývalý člen KSČ nesplňuje zákonnou podmínku spolehlivosti. O nominaci tak horní komora ani nehlasovala.

Dnes Srp uvedl, že vztahovat požadavky na komunisty z období Pražského jara je nesmysl. "Ten zákon a celý lustrační zákon je nesmyslný, používá se jen k vyřizování účtů," řekl.

V dubnu v Senátu neuspěla ve dvou kolech volby ani spisovatelka Lenka Procházková, která Srpa na dnešní tiskové konferenci podpořila. Podle Srpa vedl senátory k odmítnutí obou nominací odpor k Zemanovi. "Oni nás neznají, my je také ne. Nikdo se na nás nepřišel podívat, nejde o nás dva, ale o prezidenta," řekl.

Témata:  Bohuslav Sobotka Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) StB Karel Srp

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy