Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve třetím důchodovém pilíři ubylo 30 tisíc lidí

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Asociace penzijních společností ČR dnes informovala, že si na penzi v takzvaném třetím pilíři penzijního systému na konci prvního pololetí spořilo 4,489 milionu lidí. Bylo to o zhruba 30.000 méně než na konci roku 2016. Penzijní společnosti koncem června spravovaly ve fondech třetího pilíře účastníkům 398,7 miliardy Kč.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,831 milionu lidí. To bylo o asi 146.000 méně než na konci roku 2016. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 658.000 lidí, tedy o 116.000 více než loni v prosinci. Ve druhém kvartálu si ho sjednalo 61.550 lidí, což je zatím v necelé pětileté historii produktu jasně nejvyšší počet.

"Stále se ukazuje, jak silně jsou Češi konzervativní při správě financí. Drtivá většina klientů setrvává v penzijním připojištění, pouze šest procent financí je v doplňkovém spoření. Výkonnost penzijního připojištění je už z podstaty produktu nyní velice nízká a ani do budoucna nemůžeme očekávat, že by závratně překročila jedno procento ročně," řekl ČTK analytik Broker Consulting Martin Novák.

Penzijní společnosti koncem června spravovaly ve fondech třetího pilíře účastníkům 398,7 miliardy Kč, z toho v transformovaných fondech 375,1 miliardy Kč a v účastnických fondech 23,581 miliardy Kč. V účastnických fondech od začátku roku 2017 vzrostl majetek účastníků o 30,6 procenta.

"Pozitivní úpravy třetího pilíře z loňského roku spolu s vyššími daňovými úlevami platnými od letoška v kombinaci s rostoucí ekonomikou dokázaly motivovat k založení penzijního spoření rekordní množství účastníků. Předpokládáme, že tento trend bude pokračovat i po zbytek roku," uvedl prezident asociace Aleš Poklop.

Průměrný příspěvek zaměstnavatele na doplňkové penzijní spoření ke konci června činil 823 Kč měsíčně, na penzijní připojištění 767 Kč měsíčně. Příspěvek zaměstnavatele pobíralo ke svému penzijnímu připojištění nebo doplňkovému penzijnímu spoření celkem 965.112 účastníků, tedy 21,5 procenta z celkového počtu.

V majetku transformovaných fondů v pololetí tradičně převažovaly konzervativní investice, například státní dluhopisy ČR měly podíl 62 procent. Na 15 procent bylo v ostatních typech dluhopisů, 19 procent bylo umístěno na peněžním trhu, včetně termínovaných vkladů, necelá dvě procenta v akciích a podílových listech, zbytek v ostatních investicích. Naproti tomu investice účastnických fondů jsou různorodě diferencované podle investičních profilů (konzervativní, vyvážený, dynamický).

Témata:  důchody úspory Češi

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy