Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišův švagr hrál podle policie v dotačním podvodu k Čapímu hnízdu jednu z klíčových rolí

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V souvislosti s žádostí o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) kvůli dotacím na farmu Čapí hnízdo vyplouvají na povrch další informace. Podle Českého rozhlasu si Babišovi blízcí přeprodávali akcie Čapího hnízda, aby zametli stopy vedoucí ke koncernu Agrofert.

Podle serveru Českého rozhlasu iRozhlas hráli spolupracovníci a blízcí Andreje Babiše v údajném dotačním podvodu na farmu Čapí hnízdo mnohem větší roli. Babišovi blízcí měli skoupit akcie Čapího hnízda - po pěti Babišova dcera Adriana Bobeková, další jeho syn Andrej a dalších deset manželka Monika Babišová. 

V policejní žádosti o vydání poslanců Sněmovnou hraje jednu z klíčových rolí bratr Moniky, Martin Herodes. Ten měl podle policistů provést "zastírací manévr". Podle serveru iRozhlas se do celé kauzy vložil Herodes v půli února 2008, kdy uzavřel tři fiktivní smlouvy. Nejprve měl Herodes skoupit jednu akcii na majitele společnosti Farma Čapí hnízdo od Babišovy dcery Adriany, následně i od syna Babiše Andreje. Od své sestry Moniky kupuje všech deset akcií. 

Ve výsledku se tak Herodes stává většinovým akcionářem Farmy Čapí hnízdo. "Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehlednil vlastnickou strukturu společnosti Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše," stojí v žádosti, kterou má Český rozhlas k dispozici. Herodesovi mělo jít také o to, aby Babišovi blízcí neměli podíl na základním kapitálu vyšší než 25 procent. To by totiž Farma Čapí hnízdo byla partnerským podnikem Agrofertu a na potřebnou dotaci by nemohla dosáhnout.

Kvůli Herodesově machinaci se tak Čapí hnízdo mohlo ucházet o dotaci v hodnotě 50 milionů jako malý a střední podnik. 

"Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie! Žádné osoby, které jsou uváděné v médiích, nepostupovaly v rozporu se zákonem!" reagoval Babiš pro iROZHLAS.cz. Zopakoval tak své stanovisko, které pronesl po úterním odhalení pasáží z policejní žádosti deníkem Právo. Rozhlasu se nepodařilo zkontaktovat přímo Herodese. 

V policejní žádosti kromě Babiše a Faltýnka figurují i spolupracovníci a manažeři ze společnosti ZZN Pelhřimov. Konkrétně se jedná o Zdeňka Kubisku a Jana Platila. Faltýnek měl působit ve vedení této společnosti v době, kdy došlo k jejímu vyvedení z koncernu Agrofert. V žádosti lze nalézt i náměstkyni jihlavského primátora Janu Mayerovou, Josefa Nenádala a Luďka Kalivodu. Tito tři měli jako manažeři Farmy Čapí hnízdo žádost o dotaci připravovat.  Podle deníku Právo by se stíhání mohlo týkat i někdejšího šéfa ROP Střední Čechy Marka Kupsy, pod jehož vedením středočeský dotační úřad projekt schválil i přes nepříznivé posudky.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny bude žádost posuzovat už tento pátek, kdy však bude o vydání poslanců jednat Sněmovna, jisté není. 

Témata:  Andrej Babiš Český rozhlas farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy