Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr spravedlnosti nezprostil Zemana mlčenlivosti pro slyšení před komisí, podle Plíška jde o obstrukci

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Roert Pelikán (ANO) nezprostil nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana mlčenlivosti, ten tedy nebude moci o konkrétních případech vypovídat před sněmovní komisí k únikům údajů z vyšetřovacích spisů. Podle šéfa komise Martina Plíška (TOP 09) jde o obstrukci.

Pelikán argumentuje tím, že zákon vyžaduje pro zbavení mlčenlivosti vážné důvody. "Zmíněné vážné důvody nebyly ani v jedné z doručených žádostí uvedené. Z tohoto důvodu nebylo možné žádosti o zbavení mlčenlivosti zatím vyhovět. Nejedná se schválnost či obstrukci, ale dodržování zákona o státním zastupitelství," sdělil ČTK Pelikán prostřednictvím mluvčí ministerstva.

Plíšek ale říká, že žádosti byly konzultovány s právníky a další svědci na základě prakticky stejné žádosti zproštěni mlčenlivosti jinými lidmi byli. "Musím to brát jako obstrukci ministra spravedlnosti za hnutí ANO, které od počátku nesouhlasilo se zřízením komise," řekl.

Plíšek uvedl, že Pelikánovo rozhodnutí nebude mít na práci komise zásadní dopad. Navzdory tomu s ním bude chtít o záležitosti debatovat na úterním jednání komise, na které byl ministr pozván. Dorazit by měl také Zeman, ač o konkrétních případech úniků nebude moci vypovídat.

S Pelikánem, jenž podle předsedy mlčenlivosti zbaven byl, by měla komise probrat jeho pohled na kontrolní nástroje ve vztahu k neoprávněnému nakládání s vyšetřovacími spisy a opatření, která by takovému jednání bránila. Před komisi by měla v úterý předstoupit také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Témata:  Robert Pelikán Pavel Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy