reklama

Jurečka ČTK řekl, že vůbec nechápe, proč návrh vzniká a proč se jím zabývá právě ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). "Mluvit o zestátnění historických objektů mi přijde jako neskutečná drzost. Motivům nerozumím," uvedl. "Apríl už snad byl, ne?" dodal k záměru předseda strany a vicepremiér Pavel Bělobrádek v textové zprávě zaslané ČTK.

Strana v tiskové zprávě návrh označila za neuvěřitelný. V případě Pražského hradu podle ní neexistuje veřejný zájem k vyvlastnění, navíc jsou možná i jiná řešení. "O veřejném zájmu tam nemůžeme vůbec diskutovat. Myslím si, že paní ministryně má spoustu jiných priorit, které by měla řešit," řekl ČTK Jurečka. Šlechtová dnes na twitteru uvedla, že o tom, "zda má Hrad jako symbol ČR patřit jedné církvi, nebo nám všem", by měli rozhodnout sami lidé.

Podle předsedy sněmovního ústavně právního výboru Tejce by předpis nemusel mít problém s případnou protiústavností, poslanec ale pochybuje o jeho smyslu. "Pokud vím, tak bychom to vyvlastnili, zaplatili stovky milionů korun církvi, že přejde vlastnictví na stát, a následně uzavřeli dohodu o užívání, která by zřejmě byla bezplatná," dodal. Podle něj by tak došlo k platbě stovek milionů za symboliku. O návrhu je ale možné se bavit, dodal.

"Každá politická strana, a samozřejmě i člen vlády, může předložit jakýkoliv návrh zákona. A je na zákonodárcích, aby o takovém návrhu rozhodli," uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pro ČTK. Podobným návrhem KSČM se bude zabývat v dohledné době Sněmovna, vláda ho nepodpořila. Komunisté navrhli, aby zákon o Pražském hradu zakotvil státu právo hospodaření k nemovitostem v jeho areálu, k ostatním nemovitostem tvořícím s nimi jeden funkční celek a k souvisejícím movitým věcem.

Ovčáček rovněž připomněl březnovou dohodu o majetkovém vyrovnání mezi Hradem a zástupci katolické církve. Metropolitní kapitula získala budovu Nového proboštství a jeden z novogotických Mockerových domů. Náboženská matice dostala klášter svatého Jiří. Církev získala také kostel Všech svatých, dalších nároků na hradní nemovitosti se vzdala. "Zákonodárce by měl mít při rozhodování tento fakt na paměti," uvedl Ovčáček.

Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch označil snahu Šlechtové za komedii. "Nevidím v tom opodstatnění. Nejde o téma, které by bylo na pořadu dne," řekl. Předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola zase Šlechtové vzkázal, ať se místo "drastických a problematických opatření v oblasti vlastnických práv" raději věnuje cestovnímu ruchu.

MMR poslalo svůj návrh ústavního zákona ve středu do meziresortního připomínkového řízení. Katolická církev, které patří několik budov v areálu Hradu, ho pokládá za porušení ochrany soukromého vlastnictví. Ministerstvo argumentuje historickými i praktickými důvody, například zachováním památek a ochranou prezidenta republiky v jeho sídle.