reklama

Na sociálních sítích odsoudili čin také další tuzemští politici. Útok, ke kterému se přihlásil Islámský stát, si vyžádal asi 13 mrtvých a osm desítek zraněných.

"Cítím s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným," sdělil premiér na sociální síti. Podobně jako premiér se vyjádřil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

"Odsuzuji odporný a zbabělý teroristický útok v Barceloně. Bohužel žádná bezpečnostní opatření nejsou stoprocentní, je ale dobře, že je stále posilujeme," uvedl na twitteru.

"Musíme přejít od slov k činům, a ten odporný terorismus zastavit," prohlásila v souvislosti s dnešním útokem ve Španělsku ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Jaké konkrétní činy by to měly být, neuvedla.

Po dnešním teroristickém útoku v centru Barcelony vozem na lidi je v nemocnici 80 osob, z toho 15 je velmi vážném stavu. Uvedl to katalánský premiér Carles Puigdemont. Podle něj zemřel "tucet" lidí a zadrženi byli dva podezřelí. Na místo neštěstí odjel španělský premiér Mariano Rajoy s několika členy vlády.

Útok odsoudil mimo jiné španělský královský palác. "Jsou to vrazi, jednoduše kriminálníci, kteří nás nebudou terorizovat. Celé Španělsko je s Barcelonou," napsal palác v prohlášení.

Také premiér Rajoy uvedl, že teroristé "nikdy neporazí jednotný národ, který miluje svobodu".