reklama

Soud nařídil Vězeňské službě, aby přestala zasahovat do práv ženy a jejího novorozeného syna. Měli by tak dostat možnost být spolu.

Policie ženu zadržela v červnu i s jejím manželem, Okresní soud ve Frýdku-Místku ji poslal do vazby. Kvůli vysokému stupni těhotenství začátkem července požádala ředitelku věznice ve Světlé nad Sázavou, aby tam mohla po porodu o dítě pečovat. K žádosti připojila vyjádření odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu, podle kterého není brzká separace od matky v zájmu dítěte. Podle úředníků navíc nic nenasvědčuje tomu, že by péči o dítě zanedbávala.

Vedení věznice ve Světlé nad Sázavou ale žádosti nevyhovělo kvůli překročení kapacity oddělení pro matky s malými dětmi a pediatr nesouhlasil s umístěním neočkovaného novorozence ve věznici.

Dítě se narodilo 3. srpna. Zůstalo v porodnici a matku odvezli zpět do vazební věznice. O tři dny později podala ústavní stížnost, 8. srpna soud vydal předběžné opatření.

"Veřejný zájem na odvrácení závažné újmy na fyzickém a psychickém stavu stěžovatelky a jejího nezletilého dítěte, stejně jako potřeba zajistit prozatímně ochranu jejich shora uvedených základních práv a svobod, vede Ústavní soud k závěru, že se jedná o případ zvláště naléhavý," stojí v usnesení. Soud zdůraznil, že předběžným opatřením nepředjímá celkový výsledek řízení o ústavní stížnosti.