Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní výbor si kvůli Čapímu hnízdu zve Babiše, Faltýnka a vyšetřovatele Nevtípila

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor pozve na jednání o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka také vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila a dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Babiš, Faltýnek, Nevtípil i Šaroch jsou pozváni na schůzi výboru, která se uskuteční ve středu 30. srpna. Na ní by členové už teoreticky mohli dospět k doporučení pro sněmovní plénum, jestli má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo ne. Dnes výbor projednávání policejní žádosti jen rozjednal a přerušil. Sněmovna by měla rozhodnout na schůzi, která začne 5. září.

Ohledně farmy Čapí hnízdo policisté zkoumají okolnosti padesátimilionové dotace na její stavbu. Babiše chtějí stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Výbor vedle celého vyšetřovacího spisu požádá rovněž o informaci o dohledu nad vyšetřováním. Na dotaz ČTK to dnes řekl místopředseda výboru a jeden ze zpravodajů tohoto bodu Jiří Dolejš (KSČM).

Nevtípila Babiš už minulý týden a tento týden opět ostře kritizoval, soudí, že byl cíleně vybrán. Označil ho za "velice kontroverzního" policistu, který figuroval v "kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli (Vladimíru) Sittovi". Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se ale obratem za Nevtípila postavil, poukázal na jeho profesionalitu a vysoké pracovní nasazení a vyjádřil mu plnou důvěru.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy