Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka by dal peníze zemědělcům, kteří se potýkají se suchem

Sklizeň brambor
Sklizeň brambor
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Olomouc - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se nebrání finančním kompenzacím pro zemědělce. Ty kvůli letošnímu suchu plánuje vyplatit ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zemědělci mají letos podle Jurečky podobný pokles úrody obilí a olejnin jako v roce 2015, kdy byly škody způsobené suchem vyčísleny na tři miliardy korun. "Myslím, že se budeme snažit bavit o čísle, které by potom měla vláda vyčlenit na kompenzaci škod, aby bylo podobné jako před dvěma roky. Tehdy to bylo 1,2 miliardy korun, takže já bych byl rád, aby se částka blížila někde k této hodnotě," řekl ve čtvrtek ČTK Jurečka.

"Jsem určitě pro to, abychom hledali cestu a hledali finanční prostředky na podporu těm zemědělcům a těm zemědělským podnikům, které byly suchem nejvíce zasaženy," odpověděl dnes Sobotka na dotaz ČTK, zda Jurečka při prosazování kompenzací pro zemědělce může počítat s jeho podporou. Stát podle Sobotky ale nemá dost prostředků na plošnou kompenzaci.

"Podle mého názoru bychom měli v těch regionech, kde došlo k výraznému propadu z pohledu sklizně v důsledku sucha, které letos v ČR zažíváme, tak bychom měli hledat nějakou formu podpory," podotkl premiér.

Sucho podle něj výrazně poškodilo úrodu v několika krajích. "Předběžné informace (o letošní sklizni v suchem postižených oblastech), které mám já zejména z Jihomoravského kraje, jsou skutečně velmi znepokojující. Došlo k výraznému propadu oproti průměrným výnosům, které jsme u klíčových zemědělských plodin zaznamenávali v loňském roce," upozornil Sobotka.

Diskutovat o možné pomoci státu se podle Sobotky bude moci až poté, co budou statistiky o letošní sklizni uzavřeny. "Požádal jsem pana ministra (Jurečku), aby informoval vládu o tom, jak letos dopadla sklizeň a jaká je situace v regionech nejvíce postižených suchem. Na základě konkrétních čísel by potom mělo ministerstvo zemědělství rozhodnout o tom, jaké kompenzace vládě navrhne," podotkl.

Zemědělci by za škody způsobené letošním suchem mohli podle Jurečky dostat zhruba stejné kompenzace jako v roce 2015, kdy jim stát následně vyplatil 1,2 miliardy korun. Škody budou podle Jurečky vyčísleny za dva až tři týdny. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bude sklizeň obilovin letos o 13,2 procenta nižší než loni. Zemědělci musí počítat také s horší kvalitou obilí.

Témata:  Marian Jurečka Bohuslav Sobotka zemědělci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy