Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jih Čech bez elektřiny: Tisíce domácností se potýká s následky nočních bouřek

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

České Budějovice/Plzeň - Kvůli noční bouřce je v Jihočeském kraji několik tisícovek domácností bez elektřiny. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě v regionu. Potíže jsou také na Plzeňsku a Karlovarsku.

Hasiči v Jihočeském kraji noci na dnešek řešili přibližně 250 událostí. Šlo především o popadané stromy na vozovky, porušená elektrická vedení a další jevy spojené s bouřkou.

Omezený provoz na železnici je například na trase České Budějovice - Plzeň, kde je mezi Hlubokou nad Vltavou a Zliví porušené trakční vedení. Stejný problém omezuje provoz mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi. Náhradní autobusová doprava kvůli poruše trakčního vedení také zajišťuje spojení na části trati mezi Českými Budějovicemi a Lincem.

V noci na dnešek a dnes ráno v terénu zasahovalo téměř devět desítek jednotek hasičů. "Vesměs se jedná o řezání stromů, evidujeme také pády stromů na domy a auta. V případě potrhaných elektrických vedení spolupracujeme s pohotovostními službami v oblasti energetiky," řekl náměstek ředitele jihočeských hasičů Martin Sviták.

Společnost E.ON zaznamenala 45 poruch na linkách vysokého napětí. "Mezi největší lokality, které jsme měli bez dodávek elektřiny, patřily například Kaplice nebo Kamenice na Lipou. Části těchto městských aglomerací se nám podařilo už částečně zprovoznit," řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Kvůli silnému větru s bouřkami museli hasiči v Plzeňském kraji v pátek večer vyjíždět ke 40 událostem. V Karlovarském kraji, kde také meteorologové hlásili velmi silné bouřky a vysoký stupeň nebezpečí, bylo zásahů výrazně méně, zjistila dnes ráno ČTK od operačních důstojníků hasičů z obou krajů.

"Bylo toho méně, než se čekalo. Bouřky a vítr se podél hranice oproti prognózám stočily hlavně do jižních Čech," uvedli.

Nejvíce událostí v souvislosti s bouřkami a větrem, celkem 13, bylo na Domažlicku, hlavně v oblasti Bělé, Hostouně, Horšovského Týna a Blížejova. O něco méně jich bylo na Tachovsku, zejména v okolí Stráže, Boru a Tachova. Vichr postihl i Klatovsko, Plzeň sever a Plzeň-jih, naopak na Rokycansku byla hlášená jen jedna událost a v Plzni žádná.

Témata:  bouřky Jihočeský kraj energetika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy