Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mzdy a budoucnost Unie: Sobotka se s Macronem sejde ve středu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude ve středu 23. srpna jedna v Salcburku s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, rakouským kancléřem Christianem Kernem a slovenským premiérem Robertem Ficem. Kromě mzdového dumpingu se má hovořit také o budoucnosti Evropské unie.

Kern chce v tzv. slavkovském formátu, tentokrát rozšířeném o Francii, řešit mimo jiné sociální a mzdový dumping. Francie a další západoevropské země stále silněji nesouhlasí s tím, aby lidé z chudších východoevropských států unie na západě společenství pracovali za mzdy odpovídající úrovni běžné v jejich domovských zemích.

Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek a Sobotka ale spojují otázku s tím, jak jsou odměňováni na východě Evropy pracovníci společností, jejichž centrály sídlí například ve Francii. "Pokud by to probíhalo nynějším tempem, tak by to trvalo zhruba 222 let, než by české mzdy dohnaly ty francouzské. Pokládáme to za zcela nepřijatelné a nemožné," řekl v úterý.

Sobotku na summitu čekají i samostatná jednání s Kernem a Macronem. S novým francouzským prezidentem budou mluvit o strategickém partnerství obou zemí, obranné a bezpečnostní spolupráci i situaci ve Středomoří a Libyi, uvedl Úřad vlády. Sobotka také Macronovi představí plánované akce v rámci oslav 100 let vzniku Československa, které se uskuteční v příštím roce.

Mezi tématy by se mohl objevit i český tendr na provozovatele mýtného systému. Jeho podmínky v pátek kritizoval francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharague. Zadávací podmínky soutěže za zhruba 29 miliard korun podle něj poškozují francouzské firmy a naopak nahrávají dosavadnímu správci, rakouské společnosti Kapsch.

Témata:  Bohuslav Sobotka Lubomír Zaorálek EU Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy