Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exhejtman Hašek odsoudil postoje EU k teroru ve Španělsku, směrnice o zbraních je prý výsměch

Michal Hašek /ČSSD/ sleduje setkání prezidenta ČR Miloše Zemana s vicepremiérem Číny (28.8.2014)
Michal Hašek /ČSSD/ sleduje setkání prezidenta ČR Miloše Zemana s vicepremiérem Číny (28.8.2014)
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Brno - Bývalý hejtman a vysoký představitel ČSSD Michal Hašek už má dost projevů soustrasti ze strany představitelů Evropské unie kvůli teroru ve Španělsku a Finsku. EU by prý měla pro obranu obyvatel dělat mnohem víc, místo toho vydává směrnici, která ale omezuje zbraně.

"Odmítám to jenom tak přijmout jako fakt, zvykat si na to... včera Barcelona, dnes Finsko, zítra..." napsal Hašek v reakci na teroristické útoky ve Španělsku a ve Finsku na svůj facebook. Zmínil i Londýn, Paříž a Berlín, kde k teroristickým útokům došlo naposledy. Hašek však odmítá, aby Evropská unie na tyto útoky reagovala jen projevy soustrasti a řečmi o tom, jak to všechny sjednocuje. 

"Co reálného k obraně nás Evropanů dělá Evropská unie - ty desítky špičkových evropských byrokratů hrajících si na evropskou vládu, stovky europoslanců, tisíce úředníků všech možných i nemožných evropských úřadů a agentur? Tak třeba směrnice EU o omezení legálního držení střelných zbraní se ve světle všech těch brutálních útoků auty, noži a nelegálními zbraněmi vysloveně stává výsměchem," vysvětluje svůj postoj. 

Sám se označuje za "podporovatele" Unie a jako občan ji žádá, aby začala "rychle fungovat", Hašek by si nepřál její úplné zrušení. 

"Chci akceschopnou evropskou armádu a policejní síly k ochraně Schengenské hranice, chci akceschopnou evropskou zpravodajskou službu a Europol, které budou mít ve spolupráci s členskými státy a jejich službami a bezpečnostními sbory pod kontrolou naši bezpečnost, přehled o potenciálních rizicích i konkrétních osobách bez ohledu na jejich rasu,vyznání a původ," nabízí své řešení. 

Hašek vnímá za zbytečné, když politici z Bruselu neustále opakují, že po útoku jsme semknutí a budeme s terorismem účinně bojovat. "Tady navíc stojí nevinné lidské životy,už jsou jich desítky,včetně dětí a žen," dodal rozčileně. 

Teroristický útok ve Španělsku si ve čtvrtek vyžádal 14 obětí, další útočník v pátek pobodal několik lidí ve finském Turku, dva svým zraněním podlehli. 

Témata:  Michal Hašek EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy