reklama

Hnutí Milion Chvilek za demokracii se v úterý pokusilo rozšířit protesty i do dalších měst, aby se vyhnulo hanlivému označení, že se jedná jen o akci „pražské kavárny“. Jedna z nich probíhala i na Výškově, kde se jí zúčastnil i bývalý předseda ČSSD Sobotka.

Ten připomněl, že se týden předtím zúčastnil i demonstrace na Václavském náměstí. Novináři jej poprvé zaznamenali na demonstraci na Staroměstském náměstí na konci dubna. Neměl zde žádný projev, ale protestujícím na pódiu tleskal a přidal se k skandování hesla „Spravedlivou justici“.

Podle bývalého místopředsedy ČSSD Haška, Sobotkovy akci mohou naznačovat jeho návrat do politiky. „Začátek prezidentské kampaně? Nedělám si legraci, jak znám BS, nic nedělá "jen tak". Prostě můj tip mezi řádky. Jenom si myslím, že Antibabiš jako hlavní téma prezidentské kampaně mimo velká města nemusí zabrat…,“ napsal na svůj Facebook.

Hašek už dříve se vůči Sobotkovi tiché kritice Babiše vymezil. „Byl to Bohuslav Sobotka a jeho vyjednávací tým po volbách v roce 2013, kdo přivedl Andreje Babiše a hnutí ANO do Strakovky hlavním vchodem. Bohužel následně ANO sebralo ČSSD iniciativu, témata, a hlavně voliče. Jistě o tom včera bývalý premiér na pražské demonstraci přemýšlel,” uvedl pro Parlamentní Listy bývalý hejtman jihomoravského kraje.

Hašek byl členem proti tzv. protisobotkovské frakce, která se po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013, které ČSSD vyhrála, pokusila svrhnout Sobotku z pozice předsedy ČSSD. Protože akce byla domluvena s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, dostala název „lánský puč.“ Sobotka si však místo udržel a Hašek, který byl přistižen při lhaní o akci v televizi, z funkce místopředsedy odešel.

Sobotku zkritizoval i samotný Babiš. „ Pan bývalý premiér, který tady nadělal škody za desítky miliard, zničil celý region Moravskoslezského kraje a zadlužil na to 400 miliard, tady protestuje proti Babišovi,“ řekl premiér s tím, že Sobotkova účast na demonstraci je „vtipná“.

Sobotka se po odchodu z politiky má dle serveru Neovlivní.cz a Lidových novin živit jako finanční konzultant. Pracuje mimo jiné pro společnost BTL Medical Technologies. Médiím se vyhýbá. Podle mluvčí ČSSD, Barbory Kalátové je zaregistrován v místní organizaci ve Slavkově u Brna.