reklama

Někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek se netají tím, že je z výsledků eurovoleb v hodně zklamaný. „Mrzí mne jako sociálního demokrata naše prohra ve volbách do Evropského parlamentu se ziskem necelých 4% hlasů. Chyba je v nás, nikoliv ve voličích. Čím dříve to konečně pochopíme a začneme se podle toho chovat, tím lépe,“ myslí si sociální demokrat.

Varuje ale, že může být ještě hůř! „Růžové brýle vystřídala krutá realita, voliče z naší kampaně oslovila jen ta červená karta, kterou nás poslali z hřiště, zatím do sprch. Kam nás pošlou příště???“ zajímá Haška.

Nepotěšilo jej ani, jak na výsledek zareagovalo vedení ČSSD. „Celý den čtu také komentáře a stanoviska k volebnímu debaklu ČSSD. A v duchu počítám do deseti... Můj širší komentář psaný s chladnou hlavou tady najdete během několika dnů,“ slibuje.

Předseda ČSSD Jan Hamáček v reakci na debakl na sociálních sítích uvedl, že voliči vzkázali, že kosmetické změny na tváři sociální demokracie nestačí. „Výsledek voleb říká, že je potřeba silnější a jasnější restart sociální demokracie. To je mimochodem i zadání, které dostalo nové vedení na sjezdu před třemi měsíci,“ připomněl.

„Chyby nehledáme u voličů, ale u sebe. Chybělo nám odhodlání k radikálnějším krokům i touha vítězit. Veškeré úsilí teď napřeme ke krajským volbám, čeká nás zásadní programová diskuse, do které zapojíme všechny členy ČSSD. Pokud má mít naše vládní angažmá nadále smysl, musíme dokázat, že nejsme hlasovací stroj hnutí ANO, ale tím, kdo hájí ve vládě zájmy těch slabších a potřebných. Přesto děkujeme všem voličům, kteří přišli volit a dali hlas ČSSD,“ dodal.

Lídr kandidátky ČSSD Pavel Poc pak dodal: „Děkuji srdečně všem, kdo jste šli volit a kdo jste měli důvěru v kandidátní listinu ČSSD. Náš volební výsledek je pro mne zklamáním, ale počty preferenčních hlasů jsou také důkazem, že jsem některé z Vás mým přístupem k politice zaujal. Je hezké vidět, že je u nás spousta lidí, kteří vidí, že máme s životním prostředím problém.“