Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hašek se naštval: Jen se na to podívejte. Můžeme se divit, že jsme na 5%?

Michal Hašek /ČSSD/
Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Reprofoto ČT

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP hnutí ANO po eskalaci kauzy Čapí hnízdo s Babišem ml. posiluje, a to s aktuální podporou 30,1% voličských hlasů. Naopak nejvíce doplácí na celkovém dění na domácí politické scéně ČSSD, kterou by aktuálně volilo pouhých 5 procent voličů. Na tragické výsledky ostře zareagoval například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který zároveň patří ke spoluzakladatelům platformy Zachraňme ČSSD.

ČSSD se podle expertů nedaří využít svoji vládní účast, ale ani vyhrocení kauzy kolem premiéra Andreje Babiše. „Není proto překvapením, že právě hnutí ANO, které se stalo i v očích voličů hegemonem sociální politiky, vysává voličský elektorát ČSSD,“ uvádí ve své zprávě SANEP.

Před problémy, které mohou stranu připravit o další voliče, varuje právě Hašek. „Voliči dávají odpověď kolegům z ČSSD do Prahy, Plzně, Ústí nad Labem či Brna. Šanci máme pouze prací pro lidi, tu můžeme reálně dělat jako součást vládní koalice," vzkázal těm, kteří by si přáli, aby ČSSD odešla z vlády. 

 „Přestaňme zpochybňovat rozhodnutí celostranického referenda, soustřeďme se na prosazování našeho levicového programu ve vládě a bojujme s politickými soupeři, nikoliv mezi sebou . Fáze od 20 k 10 a od 10 k 5 máme za sebou. Pod 5 už je jenom 0...“ varoval své spolustraníky Hašek na sociálních sítích.

Podle něj je problém i v tom, že ANO prosazuje věci, které by měla spíše prosazovat ČSSD. „Babiš totiž přišel s návrhem, aby měly děti v posledních ročnících mateřských škol a žáci prvního stupně základních škol obědy zdarma.

„Takový nápad bych čekal od školských či sociálních expertů sociální demokracie, zvlášť potom, co školské obědy prosazuje SMER-SD na Slovensku. V některých krajích přitom v minulých letech takový projekt s podporou EU zaváděli pro sociálně slabé sociálně-demokratičtí hejtmani (včetně jižní Moravy). No a s tématem přichází ... premiér Babiš. Můžeme se divit, že jsme na 5% ?“ zlobí se Hašek.

Témata:  Michal Hašek Sociální demokracie (SOCDEM) vláda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy