Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS odmítl dovolání: O vině v kauze loupeže u Slavkova není důvod pochybovat

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání v kauze loupeže 77 milionů korun z vozidla bezpečnostní služby u Slavkova na Vyškovsku. O vině Romana Dolíhala a Jaroslava Havlíka není dle justice důvod pochybovat. Muži se ještě mohou obrátit na Ústavní soud.

NS odmítl dovolání Dolíhala a Havlíka už v polovině června, nyní zpřístupnil odůvodnění ve své databázi. Dílčí rozpory dle NS existují, lze je však prý vysvětlit stresem svědků a dobou, která mezi loupeží a soudním procesem uplynula.

"Bez ohledu na jisté rozpory ohledně barvy vozu, podoby řidiče či počtu pachatelů je podstatné, že relevantní výpovědi spolu co do základních, významných momentů plně korespondují a o jejich věrohodnosti tedy nelze nijak pochybovat," stojí v usnesení senátu s předsedou Jiřím Pácalem.

Loupež patří k největším v historii Česka. Havlík si má odpykat 11 let, Dolíhal dostal 20 let, a to nejen za loupež, ale také za pozdější vraždu velitele vozu s penězi. Dolíhal v dovolání poukazoval na porušení práva na spravedlivý proces, justice prý nevyslechla svědky, na kterých trval. Kauzu podle něj ovlivnila "štvavá kampaň médií". Dále zpochybnil totožnost těla nalezeného na skládce u Drásova. Není podle něj vůbec jisté, že šlo o velitele vozu.

"K tomu NS pouze stručně uvádí, že žádné pochybnosti o totožnosti oběti neexistují," reagovali soudci s odkazem na testy DNA z vlasů.

Loupež se stala v srpnu 2006. Tři maskovaní muži přepadli vůz bezpečnostní služby a ukradli 77 milionů korun. Měli pistole a maketu bazuky. Bývalí policisté většinu peněz investovali do nemovitostí, případně s různými výsledky svěřili nebo půjčili známým. Velitel vozu, možný komplic lupičů, zemřel čtyři roky po loupeži. Tělo se našlo až později na skládce u Drásova na Brněnsku.

Témata:  loupež Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy