Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za korupci kolem areálu Vincentinum soud třem obviněným uložil podmínky

Korupce
Korupce
Foto: Pixmac

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes vynesl nepravomocný rozsudek za korupci kolem areálu Vincentinum v pražském Břevnově. Tři obžalovaní, kteří podle spisu vylákali od podnikatele úplatek 20 milionů korun, dostali podmíněné tresty.

Obžaloba vinila advokátku Ludmilu Hudcovou, Jaroslava Breníka a Viktora Labského z toho, že od představitele společnosti Limes Romanus Víta Krause vylákali úplatek, za který prostředníci slíbili, že na ministerstvu obrany zařídí odpuštění téměř padesátimilionové pokuty a odblokování přestavby bývalého armádního objektu nedaleko Pražského hradu.

Soud se opíral zejména o odposlechy, dále se opíral o výslechy svědků. Breník s Hudcovou dostali tříleté podmínky. Advokátka navíc musí zaplatit peněžitý trest 200.000 korun a deset let nesmí působit v advokacii. Labský dostal osmiměsíční podmínku.

"V podstatě se jedná o vybočení z řádného způsobu života," zdůvodnila nižší trest předsedkyně trestního senátu Helena Králová. Všichni obžalovaní vinu odmítají.

Jejich advokáti dnes poukazovali na to, že nespáchali trestný čin. Kauzu také označovali jako výsledek policejní provokace. Peníze na úplatek totiž Krausovi půjčila policie, která chtěla chytit člověka, k němuž měly peníze směřovat. Peníze šly k Hudcové do advokátní úschovy, odkud putovaly na jiné účty. Policie následně rozjela zatýkání, konečného příjemce úplatku z ministerstva obrany ale neodhalila.

Ministerstvo obrany se v roce 2006 dohodlo s Nadačním fondem Vincentinum, že opraví usedlost Petynka, což je zchátralý armádní areál nedaleko Břevnovského kláštera v Praze. Fond areál získal zdarma pod podmínkou, že v něm bude 25 let provozovat charitativní činnost a nepřevede ho dál.

Při nesplnění podmínek fondu hrozila pokuta 48 milionů korun. Ministerstvo začalo pokutu vymáhat o sedm let později, jelikož fond nechal areál chátrat a pokusil se ho převést na firmu Limes Romanus.

Témata:  korupce soudy Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy