Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní operace v IKEM, lékaři transplantovali dělohu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedl další unikátní zákrok. Poprvé v Česku tým lékařů transplantoval dělohu, po zákroku může žena otěhotnět a donosit dítě.

První dítě na světě u ženy po transplantaci dělohy se narodilo v září 2014 ve Švédsku. Dárkyní byla zdravá žena v menopauze, která dříve porodila dvě děti.

Bez dělohy se narodí zhruba jedna žena z 5000. Další o ni přijdou během života. Důvodem může být onkologická onemocnění či vážné komplikace při porodu.

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk už dříve v médiích uvedl, že transplantace dělohy by se mohla stát v budoucnu programem pro léčbu některých vrozených a získaných vad.

Jde podle něj o další z mnoha orgánových transplantací v řadě, byť proti transplantacím srdce, plic nebo ledvin je zde obrovský rozdíl. Stále nejde o běžně dostupnou terapii, ale o výzkum, do kterého je zapojeno na celém světě pouze několik desítek žen.

Témata:  IKEM transplantace ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy