Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkrácené úvazky nabízí téměř polovina větších firem

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Částečné úvazky mohou pomoci řešit nedostatek pracovníků a podporují růst produktivity práce. Jak ukázala studie auditorské firmy BDO, počet zaměstnavatelů, kteří lidem umožňují trávit v práci méně času, v Česku roste.

Zkrácené úvazky vyhovují mladým lidem a zároveň vytvářejí pracovní místa pro ženy na mateřské dovolené, čerstvé absolventy, seniory i lidi s handicapem. Podle společnosti Monster Career na nabídky částečných úvazků reaguje o 30 až 40 procent více uchazečů než na nabídky práce na plný úvazek. 

Zkrácené úvazky nyní nabízí každá téměř druhá větší firma. Před pár lety bylo Česko přitom ohledně počtu nabízených zkrácených úvazků nejhorší v Evropě. Podle Českého statistického úřadu pracuje na částečný úvazek 5,5 procenta zaměstnanců.

"Česko potřebuje to, co uskutečnily před pár lety v USA, tedy daňové zvýhodnění. Ve Spojených státech tehdy vzniklo přes 11 milionů pracovních míst, drtivá většina z toho byly pozice na dobu určitou nebo částečné úvazky," uvedl partner BDO Radovan Hauk.

"Velká část Čechů, kterým se nepodaří najít vyhovující částečný úvazek, nachází přivýdělek na portálech, které zprostředkovávají spojení s lidmi a firmami hledající občasnou výpomoc. Jen za posledních šest měsíců začalo výpomoc nabízet přes 1100 lidí. Očekáváme, že do konce roku to bude více než trojnásobek," upozornil ředitel portálu pracovních příležitostí Robeeto Stanislav Koukal.

"Nedostatek pracovníků ochotných pracovat na plný úvazek je nutné řešit zvýšenou nabídkou částečných úvazků. Velká část podniků to už pochopila. Nejvíce zkrácených úvazků nabízí sektor IT, marketingu a účetnictví," uvedl Hauk.

Velká část českých zaměstnavatelů ale bere částečné úvazky jako nutné zlo. Poloviční úvazek totiž pro firmu v žádném případě neznamená poloviční výdaje. "Stát by v tomto ohledu mohl pomoct tím, že by pro zaměstnance s částečnými úvazky zavedl snížené odvody sociálního a zdravotního pojištění," podotkl Hauk.

Témata:  firmy zaměstnavatelé zaměstnanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy