Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turisté mají smůlu, kvůli popadaným stromům nesmí vstupovat do vojenských lesů na Šumavě

Lesy
Lesy
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Český Krumlov - Vojenský lesní úřad vyhlásil zákaz vstupu do lesů na několika místech v okolí Horní Plané na Českokrumlovsku. Nařízení zatím platí do 21. října. Je ale možné, že se doba uzavření zkrátí.

Týká se to především lokalit Pěkná, Arnoštov, Uhlíkov, Jablonec, Maňávka, Nová Pec a Zvonková. Lesy jsou nepřístupné kvůli pádu stromů po bouřkách a silném větru. Ze stejného důvodu nesmí od víkendu turisté vstupovat do některých oblastí jižní části šumavského národního parku.

"Omezení je vzhledem k situaci nezbytné, byť bohužel přichází ve vrcholící turistické sezoně. S ohledem na rozsah škod v těchto lokalitách stále hrozí značné riziko úrazu vlivem pádů větví a stromů. Navíc zde probíhá intenzivní kalamitní těžba," řekl ředitel vojenské lesní správy Josef Vojáček.

"Zákaz vstupu má dvouměsíční platnost s ohledem na rozsah škod. Směřujeme však do oblasti všechny naše síly, abychom omezení veřejnosti minimalizovali na nejkratší možný čas," uvedl výrobní náměstek vojenských lesů Libor Strakoš.

Podle předběžných odhadů silný vítr poničil 50.000 krychlových metrů stromů ve vojenských lesích. Vojenské lesy a statky (VLS) spravují v Česku přibližně 140.000 hektarů pozemků. Jde o území v současných a bývalých vojenských újezdech.

Na Šumavě v okolí Horní Plané a Volar sčítali lesníci škody až do neděle, přes poškozené dříví bylo složité se do některých lesních lokalit dostat. Celkové odhady škod v lesích VLS se zde vyšplhaly na 50.000 metrů krychlových. Nejvíce postiženy jsou lokality v okolí Nové Pece, Horní Plané, Želnavy, Záhvozdí, Pěkné a Chlumu u Volar. "Převážně se jedná o smrkové dříví, ale leží i mnoho listnatého," uvedl ředitel divize VLS Horní Planá Petr Král.

Silný nárazový vítr způsobil již v předchozím týdnu škody také ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku, kde jsou škody v rozsahu 40.000 metrů krychlových dřeva, a ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku. Tam lesníci sečetli popadané stromy v objemu 10.000 m3.

Témata:  lesy Armáda České Republiky Šumava

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy