Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán prý netuší, proč jej sněmovní komise předvolala

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - S ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) chce sněmovní komise k únikům z policejních spisů probrat jeho pohled na kontrolní nástroje ve vztahu k neoprávněnému nakládání s vyšetřovacími spisy a opatření. Ministr je pod palbou kritiky, že nezbavil mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

"Já jsem nežádal o to sem přijít, mě si sem komise zavolala a já se vám přiznám, že vůbec nevím proč," uvedl Pelikán. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) přitom už minulý týden uvedl, že chce s Pelikánem mluvit právě o ministrově postoji k žádosti o zbavení mlčenlivosti nejvyššího žalobce. Označil to za obstrukci z ministrovy strany.

Pelikán opětovně odmítl Plíškovo obvinění. "Zákon mi říká, že mohu zbavit nejvyššího státního zástupce mlčenlivosti, pokud jsou pro to důležité důvody. Tam (v žádosti) nejsou uvedeny vůbec žádné důvody, proč by to bylo potřeba, a já si je při nejlepší vůli nedokážu domyslet," uvedl. Plíšek už dříve uvedl, že žádost byla konzultována s právníky a další svědci na základě téměř stejné žádosti zproštěni mlčenlivosti jinými lidmi byli.

Komise už dnes vyslechla bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který odmítl, že by informace z vyšetřovacích spisů unikaly z útvaru pod jeho vedením.

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila s Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Předseda ANO nahrávky označil za zmanipulované.

Témata:  Robert Pelikán Pavel Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy