Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr spravedlnosti Pelikán zbavil žalobce Zemana mlčenlivosti

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní komise pro vyšetřování úniku informací z vyšetřovacích spisů dnes objasnila důvody, proč chce vyslechnout nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se proto nakonec rozhodl zbavit ho mlčenlivosti.

"Konečně jsem se dozvěděl, v jakém rozsahu a proč potřebuje (komise) zbavit pana nejvyššího státního zástupce mlčenlivosti, takže jsem do protokolu to učinil, abych to dále neprotahoval," uvedl Pelikán po výpovědi před komisí. Podle něj byl Zeman zbaven mlčenlivosti "v tom potřebném rozsahu". Žalobce by mohl být komisí vyslechnut během příštího týdne.

Ministr původně odmítal Zemana zbavit mlčenlivosti pro výslech před komisí. Zdůvodňoval to tím, že žádost komise nebyla řádně zdůvodněna podle zákona o státním zastupitelství.

Pelikán uvedl, že si záležitost objasňovali zhruba polovinu času, kterou na komisi strávil. "Mám radost, že jsme si to vysvětlili," uvedl. "Díky tomu mám dobrý pocit, že jsem tu nebyl zbytečně," dodal s tím, že ohledně sdělených opatření proti úniku informací ze spisů se ho komise na nic neptala. S

Pelikánem chtěla komise podle jejího předsedy Martina Plíška (TOP 09) probrat ministrův pohled na kontrolní nástroje ve vztahu k neoprávněnému nakládání s vyšetřovacími spisy a opatření.

Komise už dnes vyslechla bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který odmítl, že by informace z vyšetřovacích spisů unikaly z útvaru pod jeho vedením. Podobně se pak vyjádřila také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, pokud by šlo o případné úniky ze státního zastupitelství.

Témata:  Robert Pelikán Pavel Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy