Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útrata za školní potřeby stoupla, rodiče kupují konvertibilní notebooky

Školní pomůcky
Školní pomůcky
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Začátek nového školního roku je za dveřmi. Rodiče letos utratí za potřeby pro své potomky v průměru 2933 korun. Za volnočasové aktivity pak vydají za pololetí 3356 korun. Největší poptávka je především o jazykové, umělecké či sportovní kroužky, ale také třeba i o placenou odpolední družinu.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Profi Credit. Sedm z deseti respondentů uvedlo, že jejich dítě navštěvuje alespoň jednu placenou volnočasovou aktivitu.

Podle údajů společnosti Provident Financial rodiče za školní pomůcky a kroužky pro děti letos zaplatí celkem 8,09 miliardy korun. Nejvyšší výdaje čekají rodiče prvňáků. "Na začátku školního roku budou rodiče prvňáků muset sáhnout hlouběji do kapsy. Vstup do prvního ročníku s sebou totiž přináší až trojnásobné výdaje oproti tomu, co rodiče zaplatí za starší potomky," dodal mluvčí firmy Ondřej Holoubek.

Z interních dat Providentu pak vyplývá, že v souvislosti s počátkem školního roku si lidé berou půjčku v průměru přes 20.000 korun. Z peněz financují například i úpravu pokojíčku, nákup nábytku či počítačů a tabletů pro děti a dalších věci, které ať už přímo nebo nepřímo souvisí s návštěvou školy a vzděláváním.

V případě studentů středních škol tvoří velkou část výdajů právě notebooky či počítače. Oproti minulosti je mezi školáky menší zájem o tablety, jejichž prodej dlouhodobě klesá. Vedle notebooků jsou jejich konkurenty chytré telefony.

Místo klasických notebooků se do popředí zájmu studentů nově dostaly tzv. konvertibilní notebooky, které kombinují tablet a notebook. Je pro ně typický překlápěcí nebo odpojitelný displej, který je dotykový. Obecně je jeho předností lehkost a mobilita.

V poslední době se nákup školních potřeb přesouvá na internet. Podle Alexandry Čermákové ze srovnávače cen Heureka.cz jsou také trendem různé aplikace, které si školáci stahují do mobilních telefonů - od speciálních kalkulaček, převodníků jednotek po chemické tabulky.

Témata:  děti počítače školství

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy