Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štěch vyhlásil první kolo prezidentských voleb, k urnám půjdeme 12. a 13. ledna

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - První kolo prezidentské volby se uskuteční 12. a 13. ledna 2018. Zájemci o křeslo hlavy státu se tak budou muset oficiálně přihlásit do 7. listopadu. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSDD) řekl, že rozhodnutí o termínu konání voleb učinil dříve než před pěti lety.

Zdůvodnil to tím, že je již mnoho kandidátů na prezidenta známo a že se dá říct, že kampaň již běží. Zároveň chtěl termín vyhlášení prezidentských voleb co nejvíce předsunout před podzimními sněmovními volbami. Štěch musí volby vyhlásit nejpozději 90 dní před jejich konáním, učinil tak tedy s několikatýdenním předstihem.

V tiskové zprávě dodal, že při výběru termínu voleb zohlednil názor ministerstva vnitra, které je organizátorem voleb. "Vybral jsem termín tak, aby první ani případné druhé kolo nekolidovalo se školními prázdninami," uvedl.

Až bude Štěchovo rozhodnutí o termínu voleb vydáno ve Sbírce zákonů, odstartuje tím oficiální volební kampaň, v níž každý z kandidátů bude moci utratit nejvýše 40 milionů korun. Dalších deset milionů korun budou moci do kampaně investovat dva finalisté, kteří by postoupili z prvního kola, pokud v něm žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu.

O znovuzvolení se uchází Miloš Zeman. Mezi kandidáty budou  patřit bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček. Stejně jako Zeman už ohlásili, že disponují více než 50.000 podpisy nutnými pro občanskou nominaci.

Prezidenta může navrhnou deset senátorů nebo 20 poslanců. Senátorskou nominaci mají podle svých vyjádření zajištěnu místopředseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS) a bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl.

Rozhodnutí ucházet se o prezidentský úřad ohlásili také například bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek za ODA, šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek za Realisty, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek a politik Miroslav Sládek. Kandidovat chtějí také exposlanec a místopředseda strany Republika Otto Chaloupka nebo hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig. Jedinou uchazečkou zatím je herečka Jana Yngland Hrušková.

Témata:  prezident ČR Milan Štěch Miloš Zeman Michal Horáček Jiří Drahoš Jaroslav Kubera Karel Štogl Marek Hilšer Vratislav Kulhánek Jiří Hynek Petr Hannig Jana Hrušková Otto Chaloupka

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy