reklama

"Je to v této věci podruhé. Pan obžalovaný požádal soud prostřednictvím své obhájkyně o odročení hlavního líčení, doložil i zprávu o svém aktuálním zdravotním stavu," uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

"Předsedkyně senátu Hana Hrnčířová s ohledem na dokladovaný zdravotní stav pana obžalovaného Dbalého přibrala znalkyni z oboru psychiatrie. Ta má zodpovědět, zda je obžalovaný schopen účasti u hlavního líčení," dodala mluvčí. Nový termín jednání proto zatím soudkyně nestanovila.

Dbalý si na psychické potíže stěžoval již v minulosti. Neschopenku zaslal krátce před zahájením hlavního líčení už v květnu, kdy se soud kauzu pokusil veřejně projednat poprvé. Pokud obžalovaný trvá na své účasti u jednání, nelze jednat v jeho nepřítomnosti.

Kauza se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011 - konkrétně zakázek na poradenské a konzultační služby, dále na účetní a medicínsko-právní služby a do třetice zakázek na právní služby, které poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem. Dbalý si podle obžaloby díky úplatkům za nezákonně uzavírané smlouvy přišel na 12 milionů korun.

Lékař už před soudem stanul kvůli nákupu gama nože a zakázce na digitalizaci chorobopisů, při jejichž zadávání podle obžaloby na úplatcích získal přes 27 milionů korun. Svou vinu popřel, státní zástupce podle něj "nehorázně a bezostyšně lže". Jednání by mělo pokračovat v říjnu.

Muž je obviněn ještě ve třetí větvi případu, která se před soud doposud nedostala a která se týká například dodávky pro pracoviště navigované chirurgie.