Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman na Zemi živitelce ochutnal koláč i slivovici

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Prezident Miloš Zeman dnes na Zemi živitelce ochutnal koláče i slivovici. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) předal na výstavě v Českých Budějovicích devíti výrobcům potravin ceny Klasa.

Ceny Klasa dnes získali AGRO Jesenice za dýni hokaido, Bio Vavřinec a Kosař za různé mléčné výrobky, Fabio Produkt z Holína na Jičínsku za řepkový olej, Choceňská mlékárna za kyšku, firma Krajči Plus ze Slavičína na Zlínsku za brambůrky, Maso uzeniny Písek za játrovou paštiku, pekárna ze šumavského Vacova za chléb Žitňák, firma Patria z Kobylí na Břeclavsku za meruňky a Vodňanská drůbež za kuřecí párky. Národní značka kvality Klasa se uděluje od roku 2003, nyní ji má 972 produktů od 216 českých a moravských výrobců.

Jurečka dnes ocenil i sedm mladých vědců z oboru zemědělství. První cenu pro mladé vědce spojenou s odměnou 70.000 Kč získal Jaroslav Čepl z České zemědělské univerzity za práci o testech dvou semenných sadů borovice lesní.

Druhou cenu má Ondřej Polanský z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství za práci o metabolismu klíčových bakterií střevního traktu kuřat, třetí cenu obdržel Pavel Svoboda z Výzkumného ústav rostlinné výroby, kterému se v pokusech s rostlinami ječmene podařilo nalézt geny, jež zvyšují odolnost rostlin a mohou přispět k vyšlechtění odolných odrůd.

Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje spjatou s odměnou 70.000 Kč vyhrál Miloš Beran z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze. Cenu má za technologii použitou k výrobě sušeného extraktu konopného semene.

Zeman nejdříve zkusil slivovici z Bruntálu. Nabídl mu ji František Cáb, který jezdí na Zemi živitelku od roku 1998. Od roku 1999 každoročně hostí tímto alkoholem prezidenty, kteří jezdí na zahájení agrosalonu. "Je to tradice. Nedáváme jednoletou, ta je taková voňavější, dáváme tříletou sudovou, aby byla uležená, a páni prezidenti, i pan Klaus, si na to zvykli, že je to taková malá tradice. Naléváme málo, aby se probudily žaludeční šťávy, protože destilát v malém množství je lék, žaludeční kapky," řekl ČTK Cáb, rodák z Valašské Bystřice.

Zeman se poté zastavil u stánku s výrobky, které mají ocenění Chutná hezky jihočesky, ochutnal koláč i mošt ze Lhenic. Nejdelší čas strávil u stánku Potravinářské komory České republiky, kde téměř půlhodiny debatoval s řediteli firem. Odvezl si rovněž řadu darů.

"Pan prezident má rád naše Blaťácké zlato, takže stejně jako v předchozích letech dostal od pana generálního ředitele tři bochníky Blaťáckého zlata," řekla ČTK mluvčí firmy Madeta Marta Faktorová.

Témata:  Miloš Zeman Marian Jurečka Klasa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy