Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet seniorů, kteří za práci v důchodu žádají o zvýšení penze, rapidně roste

Důchdoci, ilustrační fotografie
Důchdoci, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - O zvýšení penze mohou důchodkyně a důchodci, kteří jsou zaměstnaní či podnikají a odvádějí důchodové pojištění, žádat vždy po 360 odpracovaných dnech.

V posledních letech přibývá seniorů a seniorek, kteří za práci v důchodu žádají o zvýšení penze. Letos v prvním pololetí to udělalo 50.400 lidí. Proti stejnému období loňska jich tak bylo o 3400 víc, proti prvním šesti měsícům roku 2013 je pak počet víc než dvojnásobný. "Počet žádostí o zvýšení důchodu dosáhl letos v červnu 70 procent počtu za rok 2016," uvedla mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová.

Lidé, kteří v důchodu pracují, si mohou za každých odpracovaných 360 dnů přilepšit o 0,4 procenta svého původního základu pro výpočet penze. Například člověk, kterému se důchod stanovil ze základu 19.450 korun, tak po 360 odpracovaných dnech bude dostávat každý měsíc navíc 78 korun.

Podle mluvčí lidé nemusí 360 dní odpracovat v kuse, čas se jim sčítá. "Započítávají se dny kalendářní s odečtením dnů dočasné pracovní neschopnosti, ošetřování člena domácnosti, neplaceného volna a neomluvené absence," upřesnila Buraňová.

Penze se pracujícím seniorům nezvyšují automaticky. Musejí o přidání požádat. Vyřizování žádostí může úřadu trvat déle. "O svůj nárok pracující důchodci v žádném případě nepřijdou. Zvýšení se jim doplatí zpětně ode dne, kdy na ně vznikl nárok," dodala Buraňová.

Témata:  důchody důchodci Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy