Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřad pro dohled nad politickými stranami se činí, chystá stovku správních řízení

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí chystá zhruba stovku správních řízení. Vesměs se týkají menších stran a jejich pochybení, pokud jde o oznamovací povinnost ohledně svého hospodaření. Může být udělena sankce až 200 tisíc korun.

Na chystaná správní řízení upozornil server irozhlas.cz, podle kterého strany a hnutí ani přes opakované výzvy nedodaly úřadu čísla transparentních účtů nebo odkaz na webovou stránku s financováním.

Zatím není jasné, kdy úřad správní řízení zahájí. "Lze potvrdit, že se chystaná správní řízení týkají zhruba stovky subjektů. Většinou jsou to menší strany, které nemají aparát a neuvědomily si změny, které přinesl zákon," řekl člen vedení úřadu Tomáš Hudeček.

Další člen vedení úřadu František Sivera uvedl, že se úřad zaměřuje na zvláštní účty a subjekty, které je úřadu nedodaly. Jde podle něj o strany, které fungují, ale úřadu nesdělily zvláštní účty a prolinky na financování.

Povinnost zřídit zvláštní transparentní účet a oznámit webovou stránku s možností dohledat na ní údaje o financování vyplývá ze zákona od letošního roku. Za nesplnění hrozí sankce až 200.000 korun. Na účtu se shromaždují příspěvky od státu i dárců. Strany mají také povinnost vést účet pro výplaty zaměstnanců, pro ostatní výdaje a volební účet, který zahrnuje výdaje na volební kampaň. Podle irozhlasu.cz zaslalo úřadu povinné údaje asi 70 stran a hnutí, u ministerstva vnitra je jich přihlášeno 210.

Témata:  politické strany Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran volby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.