Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za kontrolu moci a mocných:Piráti sbírají podpisy pod petici, kterou spojili se svou kampaní

Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Foto: Pirátská strana

Praha – Svou volební kampaň spojili piráti se sbíráním podpisů pod petici Za kontrolu moci a mocných. Informovali o tom v dnešním prohlášení.

Piráti se zatím do Sněmovny nedostali, podle průzkumů letos mají dosud největší šanci to změnit. Chtěli by prosadit přímou volbu primátorů, starostů a hejtmanů nebo dát lidem možnost zákonodárné iniciativy prostřednictvím petic na internetu.

Ve zmíněné petici požadují přijetí protikorupčních zákonů, od nichž si slibují úsporu 100 miliard korun. Chtějí mimo jiné uzákonit, aby parlamentní strany měly nárok na státní příspěvky jen v případě, že zveřejní své hospodaření i kontakty s lobbisty.

Zároveň požadují také zrušení výjimek některých firem ze zveřejňování smluv v jejich registru nebo zavedení hmotnou odpovědnost politiků, žalobců a soudců za nezákonná rozhodnutí.

Peticemi, které mají minimálně 10.000 podpisů, se musí na své schůzi zabývat Senát. Ve Sněmovně petice projednává petiční výbor, který je může předat jinému, věcně příslušnému orgánu Sněmovny.

Petiční výbor tvoří lídr Pirátů Ivan Bartoš, právník Jakub Michálek a manažerka Dana Balcarová, kteří jsou pražskými zastupiteli.

Témata:  Česká pirátská strana petice Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy