reklama

Původně chtěla jít strana do voleb společně s hnutím STAN, chystaná koalice ale padla kvůli obavě z nedostatku hlasů. Kritici projektu se obávali toho, že by požadovaných deset procent voličů projekt nezískal, a KDU-ČSL by se tak do Sněmovny nedostala.

KDU-ČSL bude požadovat podrobnou analýzu dosavadního působení první a druhé vlny zavádění elektronické evidence tržeb (EET), kterou pomohli jako vládní strana zavést. Z EET chtějí vyjmout neplátce DPH a nestátní neziskové organizace. Ještě před rozpadem předvolební koalice se Starosty a nezávislými (STAN) lidovci oznámili, že by chtěli o devět měsíců posunout spuštění posledních dvou fází EET.

Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů, čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018. Odklad má přinést čas pro vyhodnocení dopadů dvou předchozích fází, které zahrnují stravování, ubytování a obchod.

Lidovci také plánují usilovat o zvýšení průměrné mzdy pedagogických pracovníků na 130 procent průměrné mzdy v Česku do roku 2021, což by letos v prvním čtvrtletí odpovídalo zhruba částce 36.260 korun. Prosadit chtějí podle programu změny na pedagogických fakultách. Doktorské studium na univerzitách by pak mělo být ohodnoceno vyššími stipendii a být pro užší okruh zájemců.

V oblasti rodiny chce KDU-ČSL zvýšit daňové roční slevy na poplatníka. Navýšit by se měla i sleva na děti. Zavést by lidovci také chtěli zvýhodněné hypotéky. "Podpoříme zajištění vlastního bydlení zvýhodněnými hypotékami s příspěvkem na úhradu části úroků za každé vyživované dítě," stojí v programu. Přes Státní fond rozvoje bydlení by chtěla strana nabídnout obcím peníze na výstavbu bytů s regulovaným nájemným.

Na podrobné analýze první a druhé vlny evidence ještě před spuštěním dalších tržeb trvají lidovci i ve svém programu. Voliče chce strana přesvědčit i důrazem na péči o krajinu a zemědělskou půdu nebo na kontrolu kvality potravin. Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka považuje KDU-ČSL za zásadní také ukotvení v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, ve kterých by měla být ČR více aktivní.