Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dialog s Německem je základ vztahů ve střední Evropě, myslí si Sobotka

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko by podle premiéra Bohuslava Sobotky mělo prostřednictvím V4 nadále prosazovat v EU i své dlouhodobé priority, za základní nástroj pro dobré vztahy ve střední Evropě nicméně pokládá dobré vztahy mezi ČR a Německem.

Podle Sobotky vytvořila česká vláda několik formátů pro regionální spolupráci. "První z formátů, kterým přispíváme k dobrým vztahům ve střední Evropě a ke stabilitě, je náš strategický dialog, který vedeme s Německem," řekl na poradě českých velvyslanců. Vyzdvihl jednání o zkvalitnění dopravního propojení i o větší spolupráci ve vědě a výzkumu.

Do budoucna Sobotka chce, aby Česko prohloubilo své vztahy s Francií. "Nám se povedlo v posledních letech výrazně posílit výměny a návštěvy na té nejvyšší politické úrovni mezi Českem a Francií. Snažíme se hledat témata pro spolupráci i na půdě Evropské unie," řekl.

"Jsem přesvědčený o tom, že V4 sehrála důležitou roli na půdě evropské unie při debatě o řešení migrační krize a že V4 také sehrála důležitou a konstruktivní roli při definici nových cílů a nových směrů pro budoucnost Evropské unie, poté když se musíme vypořádávat s brexitem," uvedl dále premiér.

V rámci V4 vyzdvihl spolupráci mezi Prahou a Bratislavou. "Myslím si, že česko-slovenská spolupráce tvoří důležitou osu a možná i páteř fungování V4," řekl Sobotka. Ocenil i spolupráci Česka se Slovenskem na evropské úrovni.

Témata:  Bohuslav Sobotka Visegradská čtyřka EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy