Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky vojáků cvičí na obranu Česka před invazí nepřítele

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Hradiště - Ve vojenském prostoru Hradiště na Karlovarsku probíhá cvičení, kterého se účastní asi 1500 vojáků a 500 kusů techniky. Smyslem cvičení je podle vedení armády mimo jiné zkontrolovat, jestli jsou 41. mechanizovaný a 43. výsadkový prapor schopny spolupráce a nasazení do operace. Kromě vojáků těchto dvou praporů je do cvičení zapojeno třeba i vedení 4. brigády rychlého nasazení.

Cvičení s názvem Opeřený had potrvá do začátku září. Podle scénáře zasazeného do fiktivních států střední Evropy se jednotky státu Sequena, který je situován do hranic České republiky, brání invazi armády sousední Bothnie. Za konfliktem stojí národnostní třenice, spor o území či nerostné suroviny.

Na cvičící jednotky se dnes přiletěl podívat ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Je to nasimulovaná bojová situace, není to jen fyzická příprava. Je to poměrně podrobně vypracovaný scénář na základě nějaké hypotetické situace," řekl Stropnický. Dodal, že podobný postup je v NATO běžný, vždy je ale v hypotetické situaci "zárodek něčeho, co by se stát mohlo". „Je tam napadení a cvičení na obranu České republiky," dodal.

Smyslem cvičení je podle vedení armády mimo jiné zkontrolovat, jestli jsou 41. mechanizovaný a 43. výsadkový prapor schopny spolupráce a nasazení do operace. Kromě vojáků těchto dvou praporů je do cvičení zapojeno třeba i vedení 4. brigády rychlého nasazení.

Část vojáků, která byla na Hradišti nasazena, vyjede v polovině příštího roku na misi do Pobaltí. „Cvičení je důležitou součástí přípravy jednotek 4. brigády rychlého nasazení před vysláním do sil alianční předsunuté přítomnosti (EFP - Enhanced Forward Presence), kam v příštím roce zamíří mechanizovaná rota s kolovými obrněnými transportéry Pandur a minometná četa," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Tyto jednotky budou nasazeny v uskupeních vedených Německem v Litvě a Kanadou v Lotyšsku.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy