reklama

Podle evropských smluv vysílá do EK svého zástupce každý členský stát, v současnosti jich tak je 28. "Komise je přebujelá. Ale nikoli v úřednickém stavu. My dnes máme tak početné kolegium komisařů, že dnes má předseda komise už problém vymyslet portfolio. Jinými slovy, některá portfolia jsou umělá," řekl Telička.

Telička navrhuje snížení počtu komisařů na 14. "Měla by to být polovička, aby tam mohla být nějaká objektivní rotace," řekl. Podle něj by tento krok navíc přispěl k odstranění vazeb mezi komisaři a členskými státy, takže by se snížila závislost komise na státech.

K současnému předsedovi EK Jeanu-Claudeu Junckerovi má Telička výhrady, podle něj se necítí být příliš vázán postoji europarlamentu. "Já osobně mám dojem, že komise, a zejména, pokud ji vede člověk, který byl 18 let premiérem, se více váže k hlavám členským státům, a to znamená především k některým hlavním městům, a podstatně méně k volenému orgánu," řekl.

Zároveň by podle něj měla posílit role EP vůči komisi. "Je na místě, aby parlament měl podstatně větší kompetence ve vztahu ke komisi, co se týká její kontroly, až po vyslovení její nedůvěry," řekl Telička.

Reforma unijních institucí je podle Teličky nutná, i když by některá navrhovaná opatření vyžadovala úpravu základních smluv, která by podléhala schválení všemi členskými státy.

Telička také kritizoval české politiky, že se nedostatečně zasazují o evropskou tematiku. Vadí mu zejména to, že česká reprezentace unii často kritizuje, ale nepřichází s alternativními návrhy řešení.